Omschrijving van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS DE WILDENBORCH ligt in het landelijk gebied tussen Lochem en Vorden; de aanleg bestaat uit een landschappelijk park , XIX, rond het huis en ten zuiden en westen ervan een wandelbos; er is een uitgebreid complex van -gedeeltelijk rechte- watergangen en slingervijvers; achter het huis, in de as, ligt een "grand canal"; in de jaren 30 van de 20e eeuw zijn er in het landschappelijk deel achter het huis elementen toegevoegd en veranderd, waarbij Engelse invloeden zeer merkbaar zijn: o.a. tuinkamers omgeven door hagen, brede borders, vormbomen van taxus en buxus en toepassing van ceders. Naast het huis met middeleeuwse oorsprong is er een groot bouwhuis met dienstwoning, stallen en koetsruimte; verder zijn er een tennisbaan, houten bouwsels, hekken, een stenen brug en tuinsculpturen. Het gehele complex wordt begrensd door agrarisch gebied van derden.

DE HISTORISCHE BUITENPLAATS bestaat uit: HOOFDGEBOUW(1), PARKAANLEG (2), BOUWHUIS (3), HEKKEN (4), STENEN BRUG (5), MUREN en SCHUTTINGEN (6), BOUWSELS (7) en SCULPTUREN (8).

Op de bij de beschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Binnen het complexgebied bevinden zich de volgende onderdelen, die niet beschermenswaard zijn: de houten parkbruggen en de nieuwe garage direct ten oosten van het huis.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS WILDENBORCH is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de ouderdom, de landschappelijk-visuele kwaliteit en de sterk door de Engelse tuinarchitectuur beïnvloede tuinelementen en -onderdelen uit de jaren 30 van de 20e eeuw.