Ambt-Ommen F 584
Bij Kasteellaan 1, 7731 PJ te Ommen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 3: ENSEMBLE VAN TOEGANGSBRUG, TERRAS EN KEERMUREN MET BALUSTRADE behorende tot de buitenplaats Eerde.

Het omgrachte hoofdgebouw is vanaf het voorplein bereikbaar via een boogbrug. Deze brug vormt met haar balustrade één geheel met de kademuren met balustrade, die de zuidzijde van het voorplein begrenzen en met het ovaalvormige terras met balustrade, dat de representatieve opmaat vormt tot de ingangspartij van het huis. Het ensemble heeft vermoedelijk omstreeks 1854 zijn huidige gedaante gekregen, waarschijnlijk naar een ontwerp van architect I.H. Eberson, waarbij de bestaande brug en muren werden geïncorporeerd. Anno 2001 is nog duidelijk herkenbaar dat de balustrades in een latere fase verhoogd zijn. Brug, keermuren en balustrades zijn opgetrokken uit rode baksteen. Een strekkenlaag circa 50 cm. onder de rand van de balustrades markeert de overgang van het oude naar het nieuwere deel. Boven deze strekkenlaag wordt het muurwerk op regelmatige afstand geleed door lisenen. De balustrades worden afgesloten door een hardstenen dekplaat. Het brugdek en het ovaalvormige terras rond de trap naar de voordeur zijn vermoedelijk omstreeks 1854 betegeld met de huidige kleine vierkante tegels in een lichte kleur. Ter weerszijden van de hoofdtrap leiden enkele treden naar beneden, naar de dienstingang die toegang geeft tot het souterrain.

Waardering

Het ENSEMBLE VAN TOEGANGSBRUG, TERRAS EN KEERMUREN MET BALUSTRADE behorende tot de buitenplaats Eerde is van algemeen belang:

- vanwege de monumentele, representatieve vormgeving;

- vanwege het ovaalvormige terras;