Ambt-Ommen F 594
Ambt-Ommen F 4951
Ambt-Ommen F 584
Bij Kasteellaan 1, 7731 PJ te Ommen

Omschrijving onderdeel 7: TOEGANGSBRUG MET VAZEN EN LANTAARNS behorende tot de buitenplaats Eerde.

Het voorplein is toegankelijk via een rood bakstenen dubbele boogbrug uit 1854, ontworpen door I.H. Eberson en voorzien van een met gele klinkers bestraat brugdek, dat aan weerszijden wordt begrensd een hardstenen stoep. Hierop een decoratieve hardstenen balustrade, bestaande uit rijk gesneden balusters, die met elkaar verbonden zijn door een eenvoudige deklijst. De balusters zijn identiek aan die van de trap naar het hoofdgebouw. De balustrade wordt verlevendigd door gepaneelde hardstenen piedestals die afwisselend worden bekroond door weelderig vormgegeven, zandstenen vazen en decoratieve, gietijzeren lantaarns. Op de middenpijler van de brug een ronde hardstenen plaquette met de tekst "ANNO 1854" en "I.H. Eberson. Arquitect". De brug met vazen en lantaarns dateert uit 1854.

De TOEGANGSBRUG MET VAZEN EN LANTAARNS behorende tot de buitenplaats Eerde is van algemeen belang:

- vanwege de ornamentele waarde;

- vanwege de gaaf bewaarde vormgeving naar een ontwerp van I.H. Eberson uit 1854;

- vanwege de functioneel- en visueel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats, in het bijzonder met de inrichting en bebouwing van de huisplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Toegangsbrug