Ambt-Ommen F 4347
Bij Meertjesweg 2, 7731 PM te Ommen

Omschrijving onderdeel 10: IJSKELDER behorende tot de buitenplaats Eerde.

Ten noordoosten van de huisplaats ligt een uit rode baksteen opgetrokken, overwelfde ijskelder met cirkelvormige plattegrond. De kelder wordt bovengronds afgesloten door een taps toelopende gemetselde bakstenen muur met hardstenen sluitstukken op de hoeken; de linker sluitsteen draagt het jaartal 1860, de rechter sluitsteen het jaar 1985, respectievelijk de data waarop de kelder tot stand kwam en gerestaureerd werd. Centraal in de muur een verdiept gelegen getoogde houten deur in een geprofileerde gemetselde omlijsting, die toegang verschaft tot de kelder. Inwendig een eenvoudige houten trap naar de met houten vlonders bedekte bodem. Het terrein voor de ingang is bestraat met keien.

De IJSKELDER behorende tot de buitenplaats Eerde is van algemeen belang:

- vanwege de eenvoudige, doelmatige vormgeving;