Ambt-Ommen F 4348
Bij Meertjesweg 2, 7731 PM te Ommen

Omschrijving onderdeel 11: GRAFKELDER behorende tot de buitenplaats Eerde.

Ten noordoosten van de huisplaats ligt de grafkelder van de familie Van Pallandt. De kelder is toegankelijk via een dubbele deur met decoratief hang- en sluitwerk, opgenomen in een sobere hardstenen omlijsting, en ligt besloten tussen twee schuin aflopende, bakstenen keermuren, welke zijn voorzien van een pleisterlaag. Links en rechts van de keermuren een ornamenteel smeedijzeren spijlenhek met voluutvormige beëindiging op een lage, gepleisterde plint. De omlijsting van de toegangsdeur is samengesteld uit pilasters, een architraaf en een fronton, met een zuil als centraal bekronend element. Het geheel heeft een typisch laat 19de-eeuwse vormgeving en is zodoende niet tot een klassieke orde te herleiden. De architraaf draagt het in reliëf uitgevoerde opschrift "GRAFKELDER VAN PALLANDT VAN EERDE". Het fronton daarboven wordt in het midden gesierd door een gesneden wapenschild. Architraaf en fronton zijn voorts gedecoreerd met gesneden organische motieven en aan weeszijden voorzien van een voluutvormige beëindiging. De grafkelder dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw.

De GRAFKELDER behorende tot de buitenplaats Eerde is van algemeen belang:

- vanwege de ornamentele waarde;