Ambt-Ommen F 2055
Kruupweg 3, 7731 PL te Ommen

Omschrijving onderdeel 12: TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Eerde.

De dwarslaan voor de huisplaats wordt aan de westzijde visueel beëindigd door een decoratief vormgegeven, voormalige tuinmanswoning uit circa 1890. Het wit gepleisterde, bakstenen gebouw op rechthoekige grondslag bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een zadeldak, gedekt met gesmoorde pannen. Aan de achterzijde een lagere aanbouw onder een afgewolfd zadeldak (van mogelijk latere datum), uitgevoerd in een bijpassende stijl. De symmetrische voorgevel is drie vensterassen breed, de risalerende middenas is tot ruim boven de daklijst opgetrokken. In deze middenas op de begane grond de ingangspartij bestaande uit een dubbele glasdeur met ruitvormige roedenverdeling en bovenlicht en daarboven het houten balkon van de (kap)verdieping, op dubbele houten kolommen, dat toegankelijk is via een dubbele glasdeur met ornamentele ruitvormige roedenverdeling. Links en rechts hoge schuifvensters met licht getoogde bovenzijde en de oorspronkelijke laat-19de-eeuwse roedenverdeling. Op de hoeken en ter weerszijden van de toegangsdeur blokvormige schijnvoegen. In de zijgevels centraal een venster als in de voorgevel, daarboven een T-venster, eveneens met de oorspronkelijke laat-19de-eeuwse roedenverdeling. Tegen de achtergevel de aanbouw, met verschillende vensters en deuren.

De TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Eerde is van algemeen belang:

- vanwege de gaaf bewaarde, voor de late 19de eeuw kenmerkende vormgeving;

- vanwege de ornamentele waarde en als visuele afsluiting van de dwarslaan voor de huisplaats;

- als kenmerkend onderdeel van de laat-19de-eeuwse aanleg;

- vanwege de oorspronkelijke functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Tuinmanswoning(L)