Ambt-Hardenberg U 1333
Dedemsvaartseweg-Noord 124 A, 7775 AK te Lutten

Inleiding

INCOMPLETE MOLEN. De als beltmolen uitgevoerde achtkante molen met de naam 'Welkom' is in 1902 gebouwd als korenmolen. Voor de bouw werden vermoedelijk veel onderdelen gebruikt van de in de toenmalige gemeente Staphorst afgebroken houtzaagmolen 'Werkhorst'. In het verleden had de molen een invaargrot voor transport over het water. De molen is onttakeld, waarbij het wiekenkruis en de staart werden verwijderd. De oostelijk gelegen invaargrot en het toevoerkanaal werden gedempt. De incomplete molen kreeg een functie als opslagruimte, maar is thans in gebruik als woning. Aan de zuidkant werd hij uitgebreid met een rechthoekige houten serre boven de inrit. De serre valt niet onder de werking van de monumentenwet. De molen ligt ten noorden van de lintbebouwing langs de thans gedempte Dedemsvaart. Nabij de molen staan de gebouwen en de schoorsteen van de voormalige aardappelmeelfabriek De Baanbreker, eveneens restanten van een industrieel verleden. De molen is van grote betekenis in het landschap en het dorpsbeeld.

Omschrijving

De incomplete molen bestaat uit een gemetseld bakstenen onderachtkant met belt en daarop een houten achtkant met kap. Binnenin het gemetselde onderachtkant zijn acht zware verticaal gemetselde steunberen opgenomen. Het gemetselde onderachtkant is thans bekleed met hout. De belt is voorzien van één inrit op het zuiden. De uit zes bouwlagen bestaande incomplete molen is boven de duisplanken geheel gedekt met riet. Het gaande werk is nog compleet aanwezig, inclusief het binnengedeelte van de houten bovenas.

De incomplete molen is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante korenmolen uit het begin van de 20e eeuw;

- vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Overijssel en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege de gaafheid van de molenbiotoop en de betekenis voor het landschap en het dorpsbeeld;

- vanwege zijn zeldzaamheid als een beltmolen die oorspronkelijk aan één zijde was voorzien van een invaargrot;

- vanwege de grote mate van waarschijnlijkheid dat hier sprake is van een van elders afkomstige overgeplaatste molen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Korenmolen

Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Bovenkruier