528331 - Kerk H.Mauritius
Valkenburg Limburg G 17
Bij Kerkplein 2, 6305 BB te Schin op Geul

Omschrijving complexonderdeel (2)

Aan de zuidzijde van de R.K. kerk H. Mauritus (zijde Graafstraat) en aan de westzijde (Kerkewegje) loopt een keermuur van baksteen en mergel, geleed met dito steunberen, voorzien van twee hekpijlers met pyramidale bekroning en smeedijzeren, openslaand hekwerk aan het Kerkewegje en een bakstenen trap tussen mergelstenen pijlers (twee beneden aan de trap en twee boven) aan de zijde van de Graafstraat. Datering: laatste kwart van de 19de eeuw.

Waardering

De keermuur met bakstenen trap en vier hekpijlers alsook het hekwerk met -pijlers nabij de R.K. kerk gewijd aan de Heilige Mauritius vertegenwoordigen het algemeen belang op basis van:

- de ouderdom;

- de stedenbouwkundige betekenis;

- de bouwhistorische waarde zoals die o.m. tot uitdrukking komt in de toepassing van regionaal voorkomend bouwmateriaal, t.w. mergel;

- de constructieve, functionele en historische betrokkenheid op de kerk en als afscheiding;

- de historische belevingswaarden en ervaringsmomenten die in en rond het object besloten liggen.