529152 - Erve Wolfkate
Hengelo Overijssel H 1715
Wolfkaterweg 36, 7554 PM te Hengelo

Onderdeel 1

Omschrijving

BOERDERIJ met ENDSKAMER en aangebouwde SCHUUR als onderdeel van het boerderijcomplex 'Erve Wolfkate' daterend uit 1861 met oudere kern. De boerderij met rechthoekige plattegrond van het type hallehuisboerderij bestaat uit een bouwlaag afgedekt met zadeldak gedekt deels met rode oude holle pannen, deels met riet. De gevels zijn opgetrokken in schoon metselwerk platvol gevoegd. Op de nok van de hallehuisboerderij bevindt zich een gemetselde schoorsteen voor de rookafvoer van de schouw in de voorkamer. De gemetselde schoorsteen in het zijschild van de aangebouwde schuur diende voor de rookafvoer van de fornuispot. De fornuispot is ten tijde van de bescherming nog aanwezig. De endskamer dateert waarschijnlijk uit de 18e eeuw waarvan de gevels zijn voorzien van siermetselwerk bestaande uit rode en zwarte baksteen.

De VOORGEVEL (oostgevel) bestaat uit de teruggelegen voorgevel van de aangebouwde schuur, de voorgevel van de hallehuisboerderij en de voorgevel van de endskamer. Centraal in de voorgevel van de aangebouwde schuur bevindt zich een dubbele getoogde baanderdeur waarboven een luik. Uiterst links van deze deuren bevindt zich een negenruits schuifraam met rechts daarvan een recht gesloten geklampte deur. Rechts van de baanderdeur bevindt zich een vierruits raam. De voorgevel van de hallehuisboerderij eindigt in een beschoten topgevel met stiepelteken. Op de begane grond bevindt zich links een zesruits schuifraam, een geklampte deur met bovenlicht en twee identieke ramen met roedenverdeling. De gesloten voorgevel van de endskamer eindigt in een beschoten topgevel. De RECHTER ZIJGEVEL (noordgevel) bestaat uit de gevel van de endskamer, het voorhuis, het achterhuis en de gevel van de niet monumentale melkkamer. De gevel van de endskamer is voorzien van twee identieke, regelmatig verspreide ramen bestaande uit twee gekoppelde naar buitenslaande draairamen met bovenlicht. Het dak boven de gevel van het voorhuis is opgewipt waardoor deze gevel hoger is dan de gevel van het achterhuis. Links in de gevel bevindt zich een hoog geplaatst schuifraam met roedenverdeling (4x2 + 4x2) waaronder een kelderluik. Rechts in de gevel bevindt zich een klein hoog geplaatst raam en een kelderluik. Links in de gevel van het achterhuis bevindt zich een raam bestaande uit een drieruits bovenlicht, waaronder een stolpraam, waarnaast een paneeldeur, gevolgd door een identiek raam en een (niet oorspronkelijk) klein toiletraam. Rechts hiervan bevinden zich twee getoogde ijzeren zesruits stalramen afgewisseld door een getoogde geklampte staldeur. In de gevel van de melkkamer bevinden zich twee betonnen tweeruits stalramen. De ACHTERGEVEL (westgevel) bestaat uit de gevel van de endskamer, het voorhuis, het achterhuis en de aangebouwde schuur. De gevel van de endskamer en het voorhuis zijn blinde geveldelen. De in 1979 gerealiseerde melkkamer uiterst links tegen de achtergevel van het achterhuis heeft geen monumentale waarde. Rechts hiervan bevinden zich centraal geplaatste teruggelegen niendeuren in een korfboogvormige afsluiting met wit gepleisterde aanzet- en sluitsteen. De sluitsteen is voorzien van de initialen (RE/ GJE?). Aan weerszijden van de deuren bevindt zich een halfrond ijzeren stalraam. Uiterst rechts in de gevel bevindt zich een recht gesloten geklampte staldeur. In de gevel van de aangebouwde schuur bevinden zich eveneens baanderdeuren met korfboogvormige afsluiting met aan weerszijden een halfrond ijzeren zesruits stalraam met vorktracering. De sluitsteen is hier voorzien van het jaartal [1861]. Rechts in de gevel bevindt zich een korfboogvormige geklampte staldeur. De gevel eindigt in een verticaal beschoten topgevel voorzien van luik en windveren met stiepelteken. De LINKER ZIJGEVEL (zuidgevel) bestaat uit de gevel van de niet monumentale melkkamer, de gevel van de aangebouwde schuur, het voorhuis en de endskamer. De gevel van de schuur is voorzien van vier regelmatig verdeelde ijzeren getoogde zesruits stalramen. Tussen de laatste twee ramen rechts bevindt zich een recht gesloten geklampte deur. Links in de terug gelegen gevel van het voorhuis bevindt zich een deur met rechts daarvan een stolpraam. In de gevel van de endskamer bevindt zich een deur met aan weerszijden een raam identiek aan die rechts in de voorgevel van het voorhuis.

Het INTERIEUR van de boerderij is voor wat betreft de plattegrond nog grotendeels in tact. De afwerking van de voorkamer en de endskamer dateert waarschijnlijk uit het interbellum. In de hallehuisboerderij is het voor- en achterhuis herkenbaar. Het voorhuis bestaat uit een voorname middenkamer met de schoorsteenmantel/ heerd gesitueerd tegen de zogenaamde brandmuur. In de rechter zijbeuk bevinden zich twee opkamers waaronder kelders. In het achterhuis bevinden zich ankerbalkgebinten met daarop slieten. Een inscripte in de dekbalk [AWK 1766]. In de zijbeuken bevinden zich afgetimmerde hilden. De endskamer bestaat uit een woonkamer voorzien van schoorsteenmantel en twee slaapvertrekken. Aan de voorzijde van de aangebouwde schuur bevindt zich een stookhok met fornuispot. Voor het overige is de ruimte ingericht als stal. endskamer 1732 in hout gekerfd.

Waardering

De BOERDERIJ met ENDSKAMER en aangebouwde SCHUUR als onderdeel van het boerderijcomplex 'erve Wolfkate' is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als goed voorbeeld van een hallehuisboerderij met endskamer uit de 18e en 19e eeuw met mogelijk een oudere kern;

- vanwege de toepassing van een voor de bouwtijd karakteristieke detaillering en materiaalgebruik waarbij onder meer de toepassing van beschoten topgevels opvalt;

- vanwege het goed bewaard gebleven interieur;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van het complex;