Omschrijving van het complex

BOERDERIJCOMPLEX 'Erve Wolfkate' bestaande uit een BOERDERIJ met ENDSKAMER en aangebouwde SCHUUR (1), ERFAANLEG (2), een vrijstaande SCHUUR uit 1861 (3) en een WATERPUT met HAAL(4).

De BOERDERIJ met ENDSKAMER en aangebouwde SCHUUR is gesitueerd ten zuiden van de Wolfkaterweg aan het einde van een lange grotendeels onverharde toegangsweg. De toegangsweg eindigt op het achtererf van het complex met aan de oostzijde van het achtererf de achtergevel van de boerderij. Aan de zuidzijde bevindt zich de zijgevel van de SCHUUR uit 1861. De WATERPUT met HAAL bevindt zich aan de voorzijde van de boerderij. Het ERF karakteriseert zich door een functionele aanleg van het grotendeels onverharde achtererf met aan de voorzijde van de boerderij restanten van een keitjesbestrating middels een eenvoudig hek afgescheiden van de daarachter gelegen appelhof.

Waardering van het complex

Het BOERDERIJCOMPLEX 'Erve Wolfkate' bestaande uit een BOERDERIJ met ENDSKAMER EN aangebouwde SCHUUR (1), ERFAANLEG (2), een vrijstaande SCHUUR (3) en een WATERPUT met haal (4) is van algemeen architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als goed, gaaf en compleet voorbeeld van een historisch gegroeid boerderijcomplex in oorsprong daterend aan het einde van de 19e eeuw met een mogelijk oudere kern bestaande uit een hallehuisboerderij met endskamer en aangebouwde schuur, bijgebouwen en een karakteristieke erfinrichting;

- als goed voorbeeld van het leven op het platteland aan het einde van de 19e en het begin van de twintigste eeuw in het oosten van Nederland (Twente);

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tussen de verschillende onderdelen.