Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527686
Complexnummer
527685 - Veldweg 1-2, Windesheim
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
12584/187
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Zwolle U 671
Veldweg 1 2, 8015 PP te Zwolle

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 1: KRUKHUISBOERDERIJ.

Inleiding

Tot het boerderijcomplex behorende, in oorsprong 16e-eeuwse KRUKHUISBOERDERIJ met gebinten- en kapconstructie uit 1502, 18e-eeuwse zijbeuk en aanbouw uit 1900. In de loop der eeuwen zijn gevels, vensters, kozijnen en ramen, plattegrond en delen van het gebintwerk gewijzigd.

Omschrijving

Oost-west georiënteerde krukhuisboerderij op L-vormige plattegrond met kubbingen, waarvan de noordelijke zich bij het woongedeelte iets verbreedt en naar het oosten vooruitspringt. Haaks op het woongedeelte aan de zuidzijde een stenen opkamer, waardoor de L-vorm ontstaat. Ten westen van de opkamer een zijbeuk. De boerderij heeft twee bouwlagen, inclusief souterrain. Met riet gedekt, samengesteld schilddak, met boven de voorgevel twee recente (ontsierende) dakkapellen en drie nokschoorstenen.

Woongedeelte: Voorgevel (oostgevel) opgetrokken in verschillende formaten baksteen met plint, restanten van vakwerk en dichtgezette vensters, en met staafankers. Ingang met enkele deur en gedeeld bovenlicht. Vijf vensters met natuurstenen onderdorpel, luiken en een rollaag boven en/of onder. Twee kelderlichten. Het noordelijke deel springt iets naar voren; in de zuidgevel van de noordelijke kubbing een luikvenster met onder en boven een rollaag. In baksteen opgetrokken noordgevel met restanten van een dichtgezette ingang en twee vensters van verschillend formaat en type. In baksteen opgetrokken zuidgevel van de opkamer met staafankers, dichtgezette vensters en een moderne ingang en venster. Gepleisterde bakstenen westgevel van de opkamer met modern venster.

Bedrijfsgedeelte: In baksteen opgetrokken noordgevel met gepleisterde cementen plint, stroomlaag, dichtgezette ingang en vensters. Zuidgevel opgetrokken in verschillende bakstenen met gedeeltelijke bepleistering, gepleisterde cementen plint en zes segmentboogvormige stalvensters met rollaag of cementen omlijsting. In baksteen opgetrokken symmetrisch ingedeelde achtergevel (westgevel) met een ingang met dubbele schuifdeur, twee getoogde ingangen met rollaag en twee rondboogvensters met gietijzeren kozijn en rollaag erboven.

In het interieur een kelder met troggewelven; 19e-eeuwse tegelwand in de woonkamer; balklagen; restanten van kaarsnissen in het bedrijfsgedeelte; eiken ankerbalkgebinten en sporenkapconstructie uit circa 1502.

Waardering:

De BOERDERIJ is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de hoge ouderdom;

- vanwege de bouwhistorische waarden, waaronder een der oudste ankerbalkgebinten (circa 1500) en sporenkap in Nederland, beide nagenoeg integraal bewaard gebleven, en de restanten van de oudste vakwerkfase;

- vanwege de goede herkenbaarheid van de bouwhistorie van de boerderij;

- als onderdeel van het boerderijcomplex bestaande uit boerderij, schuur (en recente kapberg) dat typerend is voor boerderijen uit deze streek.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527685. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1495
1505
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing