527742 - molencomplex
Vaals H 77
Vaals H 725
Bij Weijerweg 4, 6291 NL te Vaals

Complexonderdeel 3

Omschrijving

Sluisje in de Zieversbeek, een keermuur bestaande uit baksteen en betonreparatie, de andere keermuur verkeerd in vervallen staat; de sluisbodem is belegd met baksteen; als afsluitmiddel diende een om een verticale as draaiend houten deurtje.

Het sluisje in de Zieversbeek vertegenwoordigt algemeen belang want:

- het bezit ouderdomswaarde: het dateert in oorsprong waarschijnlijk uit de 18de eeuw; - het sluisje heeft betekenis voor de geschiedenis van de waterhuishouding in relatie tot de molenfunctie; - het sluisje vervult een essentiele en historische rol in het voortbestaan en in de functie van het complex, in het bijzonder van de molen; - de ruimtelijke, visuele, functionele en historische betrekking tot de Volmolen of watermolen Frankenhof en tot de stuwvijvers en Zieversbeek is dermate goed leesbaar dat sprake is van betekenis voor de geschiedenis van het cultuurlandschap en voor de geschiedenis van het vroegere gebruik van waterkracht; - het sluisje is vrij gaaf bewaard gebleven.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Sluis

Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat