527767 - School Roelof Hartstraat
Amsterdam U 11299
Roelof Hartstraat 1, 1071 VE te Amsterdam

Omschrijving

Op een onregelmatig u-vormig grondplan gerealiseerd schoolgebouw, bestaande uit een symmetrisch opgezet bouwlichaam met twee noordelijk en haaks daarop geprojecteerde vleugels aan de achterzijde bestaande uit drie bouwlagen. De voorgevel (W) is negen vensterassen breed en heeft een midden- en twee zijrisalieten met tuitvormige topgevels. Daarachter een hoog opgaand met leien gedekt zadeldak. Ook de vleugels zijn gedekt door een zadeldak. Regelmatig geplaatste dakkapellen met puntvormige, overkragende dakjes en pirons. De gevels zijn opgemetseld in grauwrode baksteen, verlevendigd door banden van gele baksteen en vlechtwerk van kleurige gevelklinkers in het rondlopende fries onder de dakgoot en in de boogvelden boven de zes- en vierruits vensters met kruiskozijnen. Dit kleurig siermetselwerk is ook aanwezig in de cirkelvormige en verdiept aangebrachte velden in de topgevels alsmede in de cordonband ter markering van de verdiepingen. In de middenrisaliet boven de ingang een gevelsteen met het opschrift: MIDDELBAAR ONDERWIJS. Ter hoogte van de dakrand en ter weerszijden van het zolderraam twee jaartalstenen (18 en 94). In de gevels smeedijzeren sierankers en bekroning van de topgevels. In 1897 werd een op de rechtervleugel aansluitend bouwdeel opgetrokken van vier vensterassen diep en negen vensterassen lang en tevens een verbindingsgang tussen de nieuwbouw en het bestaande gebouw gelegd. Hierdoor ontstond het huidige complex rondom een onregelmatige binnenplaats die eveneens toegankelijk is vanuit de Balthasar Floriszstraat. De achtergevels zijn overeenkomstig de voorgevels gedetailleerd en hebben enkelvoudig of gekoppeld geplaatste vensters. Aan de achterzijde van het voorgebouw bevindt zich het diep uitgebouwde trappenhuis onder zadeldak. Eén venster aan de noordzijde van de binnenplaats heeft een uitgebouwde erkerkast op drie consoles.

In het interieur wanden met gele verblendsteen met banden, bogen en accenten in rode verblendsteen. De hoeken van lisenen zijn opgebouwd met vormstenen. De gangen van de begane grond van het voorgebouw en de hal worden afgesloten door gemetselde troggewelven. Trappenhuis met oplopende vensters met glas-in-lood raamvulling en houten leuning. In de hal een groenwit marmeren gedenksteen ter herdenking van het 25-jarig bestaan van de H.B.S. Aan de linkerzijde een gesigneerd plateau met beeldhouwwerk ter herinnering aan de directeur A.L.J. Boutens (1899-1913).

Waardering

In 1894-1897 gefaseerd tot stand gekomen schoolgebouw voor middelbaar onderwijs bestemd in voor de bouwtijd en functie kenmerkende Neo-Hollandse Renaissancestijl van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de markante ligging aan het Roelof Hartplein.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Openbare school

Conciërgewoning