Inleiding

Op een onregelmatig terrein tussen Roelof Hartstraat en Balthasar Floriszstraat, destijds op grondgebied van de voormalige gemeente Nieuwer-Amstel, in 1894 tot stand gekomen schoolcomplex. Hoofdonderdeel van het complex is een SCHOOLGEBOUW (A) naar een ontwerp in Neo-Hollandse Renaissance stijl van vermoedelijk W.J. de Groot. In 1897 werd de school in dezelfde stijl uitgebreid ten behoeve van een 'Hoogere Burgerschool met vijfjarigen cursus' naar een ontwerp van de toenmalige dienst der Publieke Werken van de gemeente Amsterdam (nadat Nieuwer-Amstel in 1896 door Amsterdam was geannexeerd). Bij deze uitbreiding hoort ook het HEKWERK (D) als perceelscheiding aan de Roelof Hartstraat. In 1902 werd de school nogmaals uitgebreid in dezelfde stijl met een losstaand GYMNASTIEKLOKAAL (B) en de gemetselde PERCEELSCHEIDING aan de zijde van de Roelof Hartstraat. In 1908 werd de school aan de Balthasar Floriszstraat in dezelfde stijl uitgebreid met een aangebouwde CONCIERGEWONING (C). Alle uitbreidingen naar ontwerp van de toenmalige dienst der Publieke Werken in de gemeente Amsterdam.

N.B. Het tussen de perceelscheiding gelegen gelijkrichterstationsgebouw is van bescherming uitgesloten.

Omschrijving

Het complex bestaat uit het omvangrijke, rondom een onregelmatige binnenplaats tot stand gekomen schoolgebouw van twee bouwlagen en een kapverdieping onder leien zadeldaken aan de westzijde van het perceel, een vrijstaand gymnastiekgebouw aan de ZO-zijde, een aangebouwde conciërgewoning aan de NO-zijde en een hekwerk aan de zuid- en westzijde, alle met toepassing van grauwrode baksteen en siermetselwerk in gele en bij de gebouwen ook in rode verblendsteen. Voorts sierankers.

Waardering

Uitwendig grotendeels gaaf bewaard voormalig HBS-complex in Neo-Renaissance stijl uit 1894-1908 van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische- en architectuurhistorische waarde. Een toegevoegde waarde vormt de markante ligging aan het Roelof Hartplein.