527772 - HBS Gerrit vd Veenstraat
Amsterdam Z 1796
Rubensstraat 39, 1077 MJ te Amsterdam

Omschrijving

Op een vierkante plattegrond, in donkerrode baksteen opgetrokken conciërgewoning, een hoekhuis met twee bouwlagen onder een aan de voor- en achterzijde overstekend zadeldak met zwarte pannen en twee gemetselde schoorstenen boven de topgevels. Voorgevel met ingang aan Rubensstraat (W). Zijlicht met V-vormige roedenverdeling. Ingang met zijlicht onder een ver uitkragende luifel. Links van de ingang een kruisvormig onderverdeeld (keuken)venster met bovenlicht. De zijde aan de Anthonie van Dijckstraat (Z) heeft beganegronds een smal (wc)venster en rechts twee gekoppelde vensters met een zesruits roedenverdeling. Op de verdieping twee dito vensters. De topgevel is voorzien van siermetselwerk. De oostgevel heeft alleen op de begane grond een enkel en een gekoppeld onderverdeeld venster. De noordgevel heeft op de begane grond een achteringang (rechts) en een erker. Op de verdieping twee identiek gekoppelde zesruits vensters. De topgevel is voorzien van siermetselwerk.

Waardering

Conciërgewoning van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het schoolcomplex van de vm. meisjes-HBS.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Conciërgewoning

Lansdorp, N. ; Stad Amsterdam