Inleiding

Op een rechthoekig terrein gelegen tussen Gerrit van der Veenstraat (de vroegere Euterpestraat), Rubensstraat en Anthonie van Dijckstraat in 1929-1930 tot stand gekomen 'HOOGERE BURGERSCHOOL met 5 jarigen cursus voor meisjes' en een losstaande CONCIERGEWONING naar een ontwerp in Late Amsterdamse School-stijl van N. Lansdorp (als architect werkzaam bij de toenmalige dienst der Publieke Werken in de gemeente Amsterdam) in opdracht van het gemeentebestuur. Het beeldhouwwerk is van Hildo Krop. Aan de noord- en zuidzijde van de school bevindt zich een plantsoenaanleg (aan de zuidzijde in oorsprong een grasveld).

N.B. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was de Sicherheitsdienst hier gevestigd. Op 26 november 1944 was het gebouw doelwit van een geallieerde bomaanval. De bommen troffen ten dele doel: slechts een deel aan de noordzijde van het gebouw, tussen de twee torens, werd getroffen en is na de oorlog weer in oorspronkelijke staat teruggebouwd. In 1977 werd in het schoolgebouw een bronzen kinderportret onthuld (van ca. 15 cm. hoog) onthuld, dat in 1933 door Gerrit van der Veen was gemaakt van zijn toen twee maanden oude dochter Loukie. (Het origineel is ontvreemd, thans een afgietsel van het origineel). Tevens bevindt zich in de hal op de eerste verdieping een bronzen portret van Prinses Juliana, dat door de erfgenamen van Gerrit van der Veen aan de school is geschonken. In 1987 werd de kap verwoest door brand. Thans zetelt hier de Gerrit van der Veenscholengemeenschap.

Omschrijving

Het complex bestaat uit een langgerekt, haakvormig schoolgebouw met hoog opgaande toren bij de kruising en een vierkante conciërgewoning aan de westzijde, beide in donkerrode baksteen opgetrokken onder zwarte pannen zadeldaken met overstek.

Waardering

Complex van voormalige meisjes-HBS met bijbehorende conciërgewoning in late Amsterdamse Schooltrant van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde alsmede vanwege de beeldbepalende situering in het plan Zuid als grotendeels gaaf bewaard en karakteristiek voorbeeld van gemeentelijke scholenbouw uit het tweede kwart van de twintigste eeuw en exponent van emancipatie in het onderwijs.