527778 - EtagewoningenMinervalaan II
Amsterdam Z 951
Gerrit van der Veenstraat 102, 1077 EM te Amsterdam
Gerrit van der Veenstraat 104, 1077 EM te Amsterdam
Gerrit van der Veenstraat 106, 1077 EM te Amsterdam
Rubensstraat 26, 1077 MR te Amsterdam

Omschrijving

Ten opzichte van de overige drie woonblokken noordoostelijk gelegen woonblok gebouwd op een L-vormige plattegrond met in- en uitspringende bouwvolumes. Opgetrokken in verdiept gevoegde baksteen. Elke eenheid bestaat uit een begane grond, een eerste, tweede en derde verdieping en een zolderverdieping. In de zadeldaken zijn kleine dakramen geplaatst. Op de hoek van Minervalaan en Gerrit van der Veenstraat twee deels ingesnoerde puntgevels, met aan de zijde van de Minervalaan een lagere puntgevel waaronder een winkelgalerij. De galerij is aan de onderzijde voorzien van een natuurstenen tandfries. De gemetselde galerijkolommen op sokkels van natuursteen zijn aan de buitenzijde voorzien van gebeeldhouwde kapitelen in tufsteen, voorstellende de vier jaargetijden en aan de binnenzijde ambachten, ontworpen door beeldhouwer Jacob Kaas (1928). In de galerij uitkragende decoratieve deurpartijen met glas-in-lood boven- en (deels) zijlichten. De deurpartijen zijn geplaatst tussen zware gemetselde penanten op natuurstenen sokkels. De portieken tussen de winkels hebben vier deuren. De twee aan de voorzijde - met houten stijl in het midden waarboven een licht is geprojecteerd - geven toegang tot de winkelwoning en de woningen op de verdiepingen; de twee zijdeuren geven toegang tot de aan weerszijden gelegen winkels. Grote winkelvensters in oorsprong alle voorzien van door houten spijlen onderverdeelde glas-in-lood vensters. Een aantal winkelpuien is gemoderniseerd. De kleine puntgevel heeft op de verdieping kruisvensters. De grote puntgevels hebben een afwijkende raamverdeling. De zijde van de Gerrit van der Veenstraat heeft in de linker travee een erkerpartij over drie verdiepingen boven een getoogd winkelraam. De veelal in drieën verdeelde vensters hebben klein onderverdeelde bovenlichten. Op de hoek een hoog oprijzende schoorsteen. De grote puntgevel aan de Minervalaan heeft bovenin een roosvenster met afwijkende roedenverdeling. Daaronder zes, door zware houten stijlen, gekoppelde en rondboogvormige vensteropeningen met klein onderverdeelde en verdiept geplaatste vensters en bovenlichten. De puntgevel heeft links een licht boven het dak uitstekend torentje voorzien van een met koper bedekte bekroning. Met name in de puntgevels is veel gebruik gemaakt van siermetselwerk. De zijde aan de Minervalaan heeft een teruggeplaatste begane grond met grote uitkragende winkelvensters met kleine bovenlichten. Daartussen de kleiner onderverdeelde vensters van de woningen en de verdiept geplaatste portieken, alles geplaatst tussen zware, van natuurstenen banden voorziene, penanten met uitkragend gestileerd kapiteel. Tussen de bouweenheden nagenoeg geheel ingesnoerde halfronde torenkragingen over alle bouwlagen die boven het platte dak uitlopen in kleine ronde torens. De torenuitkragingen vertonen beganegronds gefigureerd beeldhouwwerk. Aan weerszijden van elke torenuitkraging een over drie verdiepingen geplaatste driezijdige erker op een sierconsole, aan de bovenzijde voorzien van een van koper voorziene dekking. De vensters op de verdiepingen zijn alle voorzien van klein onderverdeelde bovenlichten. Kleine driehoekige zolderlichten met aan weerszijden van de torenuitkragingen iets grotere, ruitvormig en verdiept geplaatste zolderlichten. De zijde aan de Gerrit van der Veenstraat toont beganegronds drie rechthoekige portiekopeningen voorzien van zware gestileerde hoekconsoles van natuursteen. Tussen de portieken regelmatig geplaatste rechthoekige vensteropeningen met verdiept geplaatste schuiframen met gekoppelde, door roeden kruisvormig onderverdeelde, bovenlichten. Bovenliggend balkon met decoratief smeedijzeren borstwering. De twee daarboven gelegen verdiepingen zijn teruggezet. De eerste verdieping is voorzien van balkondeuren met bovenlichten. Op de tweede verdieping kleinere vensters. Een zware cordonlijst markeert de overgang naar de wederom teruggezette derde verdieping onder een sterk overstekende daklijst met een rij door roeden klein onderverdeelde vensters tussen overhoeks geplaatste van banden van siermetselwerk voorziene penanten. Op de hoek met de Rubensstraat twee ingesnoerde puntgevels. De lagere aan de Gerrit van der Veenstraat heeft een erkeruitbouw op de eerste verdieping. In de punt siermetselwerk en een hijsbalk. Aan de Rubensstraat op de hoek een gebeeldhouwd reliëf. Vensters in de puntgevel in de Rubensstraat regelmatig geplaatst en voorzien van klein onderverdeelde bovenlichten. Op de begane grond vensters geplaatst tussen van gemetselde banden voorziene penanten. Bouwvolume rechts van de puntgevel met driezijdige erkeruitbouw over drie verdiepingen boven een beganegronds gesitueerd segmentvormig venster. Vensters op de derde verdieping met kleine roedenverdeling. Overstekende daklijst. Ingang voorzien van met koper gedekte luifel. Op uiteinde van het dak een gemetselde schoorsteen.

Waardering

Noordoostelijk bouwblok met winkelwoningen en etagewoningen naar ontwerp van G.J. Rutgers in late Amsterdamse School-stijl van algemeen belang wegens architectuur- en kunsthistorische alsook stedenbouwkundige waarde als beeldbepalend onderdeel van een complex van vier bouwblokken op het kruispunt van Minervalaan en Gerrit van der Veenstraat.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Minervalaan 7-21