Inleiding

Op het kruispunt van Minervalaan en Gerrit van der Veenstraat, tussen Michelangelo- en Rubensstraat, in 1925-1929 tot stand gekomen complex van vier, twee aan twee gespiegelde, bouwblokken naar een ontwerp in Late Amsterdamse School-stijl van G.J. Rutgers. Op de begane grond bevinden zich WONINGEN en WINKELWONINGEN; op de verdiepingen ETAGEWONINGEN voor één gezin. De opdrachten werden verleend door J.H. Felix (Minervalaan 7-21); N.V. Bouwmij. 'Vechtmond I' (Minervalaan 23); Gebr. Th.A. en A. Wajer (Minervalaan 25-27, Gerrit van der Veenstraat 102-106, Rubensstraat 26); N.V. Bouwmij. 'Coolidge' (Minervalaan 8-22); N.V. Bouwmij. 'Koningsvijver III' (Minervalaan 24); N.V. Bouwmij. 'Koningsvijver II' (Minervalaan 26-28, Gerrit van der Veenstraat 108); N.V. Bouwmij. 'Amstelmond I' (Gerrit van der Veenstraat 110-112, Michelangelostraat 25-27); Firma Hendriks & Springer (de twee zuidelijk van de Gerrit van der Veenstraat gelegen blokken). Het beeldhouwwerk is ontworpen door Jacob Kaas (1898-1972) en Antoon Rädecker (1887-1960).

Omschrijving

Het complex middenstandswoningen bevat vier haakvormige woon/winkelblokken, die bij de gezamenlijke kruising een overdekte winkelgalerij met bovenwoningen en puntvormige topgevel hebben; op de pijlers beeldhouwwerk. De twee noordelijk gelegen blokken, evenals de twee zuidelijk gelegen blokken zijn ten opzichte van elkaar symmetrisch opgezet en tellen vier tot vijf bouwlagen. Iedere woning is twee vensterassen breed. De hoeken aan de Minervalaan zijn voorzien van forse, boven elkaar geplaatste puntgevels, waarvan de voorste puntgevels een geometrische versiering hebben. De hoeken worden verder geaccentueerd door boven het dak uitkragende schoorstenen en stijlen en hoektorentjes. De twee noordelijke blokken hebben aan de Minervalaan platte daken; op de hoeken en in de andere straten zijn ze voorzien van hoge zadeldaken met zwarte pannen. De twee zuidelijke blokken zijn geheel voorzien van hoge zadeldaken met zwarte pannen. Alle blokken zijn in verdiept gevoegd baksteen opgetrokken en voorzien van gevarieerde vensterpartijen met onderverdeelde bovenlichten. De gevels zijn gemetseld in Vlaams verband, afgewisseld door geveldelen in koppen- en strekkenlagen. Alle ingangen zijn geplaatst in diepe portieken en voorzien van decoratieve houten deuren met glasruitjes. Alle ingangen zijn voorzien van lage stoepen. Aan de achterzijde zijn de woningen op iedere verdieping voorzien van veranda's en zijn de onderverdeelde vensters regelmatig in de gevel geplaatst.

Waardering

Bij een belangrijke kruising in Plan Zuid van Berlage gesitueerd complex winkel/woningen in late Amsterdamse School trant, bestaande uit vier, twee aan twee gespiegelde, bouwblokken met gaaf bewaarde detaillering en decoratie van portretreliëfs en bouwbeeldhouwwerk van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige waarde. Bovendien van belang in het oeuvre van G.J. Rutgers.