527778 - EtagewoningenMinervalaan II
Amsterdam Z 1259
Minervalaan 38 2, 1077 PA te Amsterdam
Minervalaan 38 3, 1077 PA te Amsterdam
Minervalaan 30, 1077 PA te Amsterdam
Michelangelostraat 29, 1077 BR te Amsterdam

Omschrijving

Ten opzichte van de overige drie bouwblokken zuidwestelijk gelegen bouwblok, gebouwd op een haakvormige plattegrond met in- en uitspringende bouwvolumes. Opgetrokken in verdiept gevoegde baksteen. Elke eenheid bestaat uit een begane grond, een eerste, tweede en derde verdieping en een zolderverdieping. Op de hoek van Minervalaan en Gerrit van der Veenstraat twee deels ingesnoerde puntgevels, met aan de zijde van de Minervalaan een lagere puntgevel waaronder een winkelgalerij. De galerij is aan de onderzijde voorzien van een natuurstenen tandfries. De gemetselde galerijkolommen op sokkels van natuursteen zijn voorzien van gebeeldhouwde portretten van enkele leden van de Schoonheidscommissie (later Commissie Zuid genoemd) en ambachten. In de galerij uitkragende decoratieve deurpartijen met glas-in-lood boven- en (deels) zijlichten. De deurpartijen zijn geplaatst tussen zware gemetselde penanten op natuurstenen sokkels. Grote winkelvensters eveneens voorzien van door houten spijlen onderverdeelde glas-in-lood vensters. De kleine puntgevel heeft op de verdieping vier kruisvensters. Op de tweede verdieping twee gekoppelde rondboogvensters met uitkragende onderdorpel. In de punt een geometrische, goudkleurige versiering. De grote puntgevels hebben een afwijkende raamverdeling. De zijde aan de Gerrit van der Veenstraat bevat in de rechter travee een driezijdige erkerpartij over drie verdiepingen en een getoogd winkelraam. De veelal in drieën verdeelde vensters hebben klein onderverdeelde bovenlichten. Op de hoek een hoog oprijzende schoorsteen. De grote puntgevel aan de Minervalaan heeft bovenin een klein rechthoekig venster. Daaronder vier gekoppelde - door natuursteen gescheiden - rondboogvormige vensteropeningen met klein onderverdeelde en verdiept geplaatste vensters en bovenlichten, aan weerszijden gescheiden door een klein rechthoekig venster. Op de eerste verdieping een erkeruitbouw met klein onderverdeelde vensters. De gevel aan de Minervalaan wordt ter linkerzijde afgesloten door een vanaf de derde verdieping ontspringend octogonaal hoektorentje met een door pannen gedekt tentvormig dak. De aansluiting aan de puntgevel vanaf de derde verdieping geschiedt door een deels ingesnoerde torenachtige uitbouw. De derde verdieping is teruggezet achter een balkon met houten borstwering. Op de begane grond twee ingangen met twee gekoppelde deuren onder een afwaterende luifel. Op het dak drie dakkapellen. Vensters met roedenverdeling verder regelmatig in de gevel geplaatst. De gevel aan de Gerrit van der Veenstraat heeft op de begane grond rechthoekige portiekopeningen, aan de bovenzijde voorzien van zware gestileerde hoekconsoles van natuursteen. Tussen de portieken regelmatig geplaatste rechthoekige vensteropeningen met verdiept geplaatste schuiframen met gekoppelde, door roeden kruisvormig onderverdeelde, bovenlichten. Bovenliggend balkon. De drie verdiepingen zijn teruggezet. De eerste verdieping is voorzien van balkondeuren met kleine ruitjes in de bovenlichten. Op de tweede verdieping kleinere vensteropeningen met schuiframen. Een zware uitstekende cordonlijst markeert de overgang naar de derde verdieping onder een sterk overstekende dakluifel (aan de onderzijde voorzien van houten beschot) met een rij door roeden klein onderverdeelde vensters tussen van banden van siermetselwerk voorziene penanten. Op de hoek een puntgevel met een driezijdige erkeruitbouw op de eerste verdieping. Op de hoek een hoog opgemetselde schoorsteen. De gevel aan de Michelangelostraat heeft op de hoek een gebeeldhouwd portret voorstellende de kunstenaar Michelangelo, van Jacob Kaas (1928). De gevel aan de Michelangelostraat is negen vensterassen breed. De twee vensterassen brede puntgevel heeft twee vensters per verdieping. Rechts daarvan een over drie verdiepingen lopende erkeruitbouw. De derde verdieping ligt onder een fors dakoverstek. Tussen de vensters gemetselde penanten voorzien van bandwerk. De ingangen op de begane grond liggen in diepe portieken. Decoratieve eikehouten deuren. De vensters op de eerste en tweede verdieping zijn regelmatig in de gevel geplaatst en voorzien van schuiframen met kruisvormig onderverdeelde bovenlichten. Twee dakkapellen. De gevel aan de Michelangelostraat wordt aan de rechterzijde afgesloten door een vanaf de eerste verdieping omhoog rijzende en fors boven het dak uitstekende overhoeks geplaatste pijler.

Waardering

Zuidwestelijk bouwblok met winkel- en etagewoningen naar onwerp van G.J. Rutgers in late Amsterdamse School-stijl van algemeen belang wegens architectuur- en kunsthistorische alsook stedenbouwkundige waarde als beelbepalend onderdeel van een complex van vier bouwblokken op het kruispunt van Minervalaan en Gerrit van der Veenstraat.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Eengezinswoning