527778 - EtagewoningenMinervalaan II
Amsterdam Z 2228
Gerrit van der Veenstraat 110 1, 1077 EN te Amsterdam
Gerrit van der Veenstraat 110 2, 1077 EN te Amsterdam
Gerrit van der Veenstraat 110 3, 1077 EN te Amsterdam
Minervalaan 28, 1077 NZ te Amsterdam

Omschrijving

Ten opzichte van de overige drie bouwblokken noordwestelijk gelegen bouwblok, gebouwd op een L-vormige plattegrond met in- en uitspringende bouwvolumes. Opgetrokken in verdiept gevoegde baksteen. Elke eenheid bestaat uit een begane grond, een eerste, tweede en derde verdieping en een zolderverdieping. In de zadeldaken zijn kleine dakramen geplaatst. Op de hoek van Minervalaan en Gerrit van der Veenstraat twee deels ingesnoerde puntgevels, met aan de zijde van de Minervalaan een lagere puntgevel waaronder een winkelgalerij. De galerij is aan de onderzijde voorzien van een natuurstenen tandfries. De gemetselde galerijkolommen op sokkels van natuursteen zijn aan de binnenzijde voorzien van gebeeldhouwde kapitelen in tufsteen, voorstellende de vier jaargetijden en aan de buitenzijde voorstellingen van ambachten, ontworpen door beeldhouwer Jacob Kaas. In de galerij uitkragende decoratieve deurpartijen met glas-in-lood boven- en (deels) zijlichten. De deurpartijen zijn geplaatst tussen zware gemetselde penanten op natuurstenen sokkels. De kleine puntgevel heeft op de verdieping vier kruisvensters. De grote puntgevels hebben een afwijkende raamverdeling. De zijde van de Gerrit van der Veenstraat bevat in de linkertravee een driezijdige erkerpartij over drie verdiepingen boven een getoogd winkelraam. De veelal in drieën verdeelde vensters hebben klein onderverdeelde bovenlichten. Op de hoek een hoog oprijzende schoorsteen. De grote puntgevel aan de Minervalaan heeft bovenin een roosvenster met afwijkende roedenverdeling. Daaronder zes, door zware houten stijlen, gekoppelde en rondboogvormige vensteropeningen met klein onderverdeelde en verdiept geplaatste vensters en bovenlichten. De puntgevel heeft links een licht boven het dak uitstekend torentje voorzien van een met koper bedekte bekroning. Met name in de puntgevels is veel gebruik gemaakt van siermetselwerk. De zijde aan de Minervalaan heeft een teruggeplaatste begane grond met grote uitkragende winkelvensters met kleine bovenlichten. Daartussen de kleiner onderverdeelde vensters van de woningen en de verdiept geplaatste portieken, alles geplaatst tussen zware van natuurstenen banden voorziene penanten met uitkragend gestileerd kapiteel. Tussen de bouweenheden nagenoeg geheel ingesnoerde halfronde torenkragingen over alle bouwlagen, boven het platte dak uitlopend in kleine torens. De torenuitkragingen vertonen beganegronds gefigureerd beeldhouwwerk. Aan weerszijden van elke torenuitkraging een over drie verdiepingen geplaatste driezijdige erker op een sierconsole, aan de bovenzijde voorzien van een van koper voorziene afwaterende dekking. De vensters op de verdiepingen zijn alle voorzien van klein onderverdeelde bovenlichten. Kleine driehoekige zolderlichten met aan weerszijden van de torenuitkragingen iets grotere, ruitvormig en verdiept geplaatste zolderlichten. De zijde aan de Gerrit van der Veenstraat toont op de begane grond drie rechthoekige portiekopeningen voorzien van zware gestileerde hoekconsoles van natuursteen. Tussen de portieken regelmatig geplaatste rechthoekige vensteropeningen met verdiept geplaatste schuiframen met gekoppelde, door roeden kruisvormig onderverdeelde, bovenlichten. Bovenliggend balkon met decoratief smeedijzeren borstwering. De twee daarboven gelegen verdiepingen zijn teruggezet. De eerste verdieping is voorzien van balkondeuren met kleine ruitjes in de bovenlichten. Op de tweede verdieping kleinere vensteropeningen met schuiframen. Een zware cordonlijst markeert de overgang naar de wederom teruggezette derde verdieping onder een sterk overstekende dakluifel (aan de onderzijde voorzien van houten beschot) met een rij door roeden klein onderverdeelde vensters tussen overhoeks geplaatste en van banden van siermetselwerk voorziene penanten. Op de hoek een puntgevel met een driezijdige erkeruitbouw op de eerste verdieping. De rechter hoek is afgerond.

Aan de Michelangelostraat op de hoek een gebeeldhouwd portret van (vermoedelijk een citaat uit het werk van Michelangelo) ontworpen door Jacob Kaas (1928). De gevel in de Michelangelostraat is vijf vensterassen breed. In de meest rechts gelegen travee een driezijdige erker over alle verdiepingen, boven de daklijst uitlopend in een vijfzijdige uitkraging. De vier overige vensterassen hebben op de derde verdieping driezijdige erkervensters. De begane grond is iets teruggezet met vensters tussen van bandwerk voorziene penanten. Twee portieken: een onder de erkeruitbouw; de ander onder een sterk uitkragende luifel. Overgang naar eerste verdieping via een cordonband. Op de derde verdieping een tandfries tussen de erkervensters. Vensters op de eerste twee verdiepingen regelmatig in de gevel geplaatst met identieke raamverdeling. Op beide hoeken van het dak een gemetselde schoorsteen.

Waardering

Noordwestelijk bouwblok met winkelwoningen en etagewoningen naar ontwerp van G.J. Rutgers in een late Amsterdamse School-stijl van algemeen belang wegens architectuur- en kunsthistorische alsook stedenbouwkundige waarde als beeldbepalend onderdeel van een complex van vier bouwblokken op het kruispunt van Minervalaan en Gerrit van der Veenstraat.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Minervalaan 8-22