Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
527809
Complexnummer: 
527808 - Heineken Brouwerij
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
17 juli 2006
Kadaster deel/nr: 
50267/138
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
121231 - 485668

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

In 1911-1913 tot stand gekomen voormalig BROUWHUIS van de Heineken's Bierbrouwerij Maatschappij op rechthoekig grondplan en met zes bouwlagen onder plat dak met aan de voor- en achterzijde een laag dakschild met hoge boeidelen en gedekt met gesmoorde pannen. Op de ZW-hoek bevond zich oorspronkelijk een aangebouwde rechthoekige toren onder schilddak met luifel; deze is inmiddels gesloopt. Het niet meer vrijstaande brouwhuis heeft de voorgevel aan de Stadhouderskade. Gemetselde gevels in bruinrode baksteen in afwisselend koppen- en strekkenlagen en met gebruik van lichtrode baksteen bij boogfries, cirkel-, segment- en ontspanningsbogen en gevelbanden en natuursteen bij hoge plint, boven- en benedendorpels, kraag-, hoek- en sluitstenen, en consoles en afdekkingen. Symmetrische en vlakke voorgevel van vier traveeën met hoger opgetrokken hoekpartijen waartussen dakschild met twee kleine dakkapellen met zesruits venster onder zinken ingezwekt tentdak. Boven de plint worden de paarsgewijs geplaatste en middels muurdam gescheiden vensters met zesruits schuifraam en tweeruits bovenlicht aan de boven- en benedenzijde afgesloten door dorpels met afschuining. Tussen de begane grond en de eerste verdieping bevinden zich rechthoekige spaarvelden. De vensters van de hoofdverdieping -brouwzaal- zijn eveneens paarsgewijs geplaatst onder ontspanningsbogen met centrale ronde vensteropeningen en hebben halfrond getoogde gelede bovenlichten. De linker vensterpartij heeft de oorspronkelijke zesruits roedenverdeling. De licht getoogde, kleinere en gekoppelde vensters van de tweede en derde verdieping hebben vierruits schuiframen en tweeruits bovenlichten. Tegeltableau over de gehele breedte van de gevel met afbeeldingen van hopbellen en bedrijfsnaam "HEINEKEN'S BIERBROUWERIJ MAATSCHAPPIJ". Hierboven de flankerende met gemetselde lijst recht afgesloten hogere hoekpartijen met gekoppelde halfronde vensters met zesruits schuifraam en geleed bovenlicht onder ontspanningsboog en met zesvoudig boogfries tussen uitkragend gemetselde hoeklisenen van verschillende lengte met consoles en dekplaat. Tussen de hoekpartijen twee series van drie kleine halfronde vensters, waarboven geaccentueerde gootlijst op gemetselde uitkraging op elf consoles. Op het platte deel van het dak een hoge rechthoekige opbouw met niet oorspronkelijke glasgevels en hoog schilddak met overstek. Vier traveeën brede achtergevel met merendeels grote zesruits vensters en met aan de linkerzijde op de bovenverdiepingen hoge hijsluiken, waarvan de bovenste de rechte gevelbeëindiging doorbreekt.

Interieur van de brouwzaal ingericht volgens de eisen van de 'klassieke Duitse traditie' met draaiwielen en acht grote roodkoperen ketels en klaringskuip op verhoging. De diverse werktuigen in verband met de productie van bier staan op verschillende niveaus in een ruimte met wanden van geglazuurde baksteen en crèmekleurige tegels tot aan eenvoudig gestuct plafond, vloer met dito tegels, met granieten rechte trappen met gedrongen trappalen en basementen, kapitelen en consoles. Sierlijke smeedijzeren hekwerken met messing leuning. De ketels in de brouwzaal dateren van twee perioden: vier geklonken roodkoperen ketels dateren van de bouwtijd (gesitueerd in het oudste gedeelte van de brouwzaal), vier andere gelaste roodkoperen ketels, gesitueerd in de uitbreiding van 1956-1958 en daterend uit diezelfde periode, zijn voor de bescherming niet van belang. Op de bovenste verdiepingen van het pand zijn 16 silo's aanwezig, waarvan 10 nog in het bezit zijn van silomonden. Boven op het dak een vernieuwde dakopbouw met hierin oorspronkelijke machinerie.

N.B. de stal uit het laatste kwart van de twintigste eeuw achter het brouwhuis is voor de bescherming niet van belang.

Waardering

Voormalig brouwhuis met bijbehorende onderdelen uit 1911-1913 van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde alsmede wegens de typologische en ensemblewaarde. Het vormt de beste illustratie van een klassieke brouwzaal volgens de Duitse traditie in Nederland. Van belang als essentieel onderdeel van het Heineken-complex.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaStadhouderskade781072 AEBijOudzuidAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieBierbrouwerij

Brouwhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamR6562

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeinvloeden
Neo-Romaanse stijlinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19111913exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Onbekend ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur