Inleiding

In drie fasen tot stand gekomen complex van Heineken's BIERBROUWERIJ, bestaande uit een voormalig BROUWHUIS (midden) uit 1911-1913 in een eclectische stijl met invloeden van de neo-romaanse stijl gebouwd voor de productie van ondergistend bier, een voormalige SILO (links) uit 1925 naar ontwerp van B.J. Ouëndag in zakelijk expressionistische trant en op de hoek met de Ferdinand Bolstraat een voormalig BEDRIJSGEBOUW/OPSLAGGEBOUW/KOELHUIS (rechts) met leg- en gistkelders en een koelschip uit 1933-1934 naar een ontwerp van de architecten B.J. en W.B. Ouëndag in een zakelijk expressionistische trant. De gebouwen hebben gemetselde gevels en maakten deel uit van een groter complex omgeven door Stadhouderskade, Ferdinand Bolstraat, Quellijnstraat en de Eerste Van der Helststraat. De thans resterende bebouwing is grotendeels aaneengesloten en op geschakelde rechthoekige grondplannen met de voorgevels gelegen aan de Stadhouderskade, gedeeltelijk ter plaatse van de eerdere brouwerijbebouwing uit 1867 door I. Gosschalk.

N.B. Het brouwhuis uit 1911-1913 is in 1956-1958 aan de rechterzijde uitgebreid: de brouwzaal bevindt zich deels in het oude brouwhuis en deels in de uitbreiding. De uitbreiding uit 1956-1958 en de zich in dit nieuwe deel bevindende inrichting van de brouwzaal zijn voor de bescherming niet van belang. Sinds 1988 doen de gebouwen niet meer als zodanig dienst en fungeren zij als bedrijfsmuseum (sinds 2000 Heineken Experience) en ontvangstruimte.

N.B.2 De monumentale waarden van het complex zijn gelegen in de bouwkundige onderdelen die behoren tot de oorspronkelijke structuur van het gebouw, alsmede die bestanddelen die onderdeel uitmaakten van het bedrijfsproces of behoren tot de oorspronkelijke versiering. Later aangebrachte vloeren, muren en aanbouwen, alsmede (interieur) onderdelen die zijn aangebracht in het kader van de Heineken Experience zijn voor de bescherming niet van belang.

Waardering

Voormalig brouwerijcomplex van Heineken met bedrijfsbebouwing uit 1911-1913, 1925 en 1933-1934 van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische, industrieel-archeologische, typologische en ensemblewaarde als in omvang en betekenis toonaangevend voorbeeld van een vroeg-20ste eeuws industrieel bierbrouwerij-bedrijf in Nederland. Het geheel vormt een heldere illustratie van de sociaal-historische betekenis van industriële brouwerijen in ondergistend (Beiers) bier/pilsener en staat symbool voor Amsterdam als brouwerijstad en vestigingsplaats van de verscheidene rond 1870 opgerichte grote ondergistend bier producerende fabrieken.