527808 - Heineken Brouwerij
Amsterdam R 6562
Bij Stadhouderskade 78, 1072 AE te Amsterdam

Omschrijving

In 1933-1934 tot stand gekomen voormalig BEDRIJFSGEBOUW/OPSLAGGEBOUW/KOELHUIS naar ontwerp van de architecten B.J. en W.B. Ouëndag van de Heineken's Bierbrouwerij op de hoek van de Stadhouderskade en de Ferdinand Bolstraat, met de circa veertig meter lange voorgevel aan de Stadhouderskade. Gebouwd op een rechthoekig grondplan met meerdere bouwlagen en met hoge en gesloten gemetselde gevels op ruw behakte natuurstenen plint en met afwisselend koppen- en strekkenlagen in roodbruine baksteen en afgesloten door een samenstel van plat dak en een langgerekt en teruggezet zadeldak van het koelhuis met bitumineuze dekking. Het gehele gebouw is onderkelderd. De gevels zijn gesloten in verband met de (in oorsprong) vereiste constante temperatuur bij de ligkelders op de eerste verdieping en de gistkelders op de tweede en derde verdieping. Het geheel is opgebouwd uit kubische bouwvolumen. De voorgevel wordt gekenmerkt door een breed en hoog gesloten risalerend gevelvlak met in goudkleurige letters 'HEINEKEN BROUWERIJ' en met natuurstenen afdekking en met boven een sokkelzone uit donkere baksteen gelegen verbijzondering van de begane grond middels aaneengesloten natuurstenen platen en lijsten. Aan de rechterzijde als torenuitbouw een verdere en hogere meervoudige risalering met natuurstenen afdekking en met vlaggenmasthouder, vergulde wijzerplaat en zeer smalle en hoge muuropening met natuurstenen accenten aan boven- en benedenzijde. Aan de rechterzijwand een kleine toegang met smalle gaanderij. De voorgevel heeft een rechte beëindiging met deels uitkragend gemetseld fries waarop een eenvoudige natuurstenen lijst. De zijgevel aan de Ferdinand Bolstraat heeft een centrale geaccentueerde begane grond met aaneengesloten natuurstenen platen en lijsten. Hierboven een hoge gesloten erkerpartij in het midden van de gevel en eindigend in een topgevel met natuurstenen daklijst en blokken onder de schouders. In de top een gepleisterd klimmend fries waarbinnen zeven gemetselde velden. In de risalering een vijftal gekoppelde zeer smalle terugzettingen in het metselwerk waartussen smalle muurdammen met uitkragende natuurstenen accenten aan boven- en benedenzijde. De achtergevel is gesloten en slechts met een zestal horizontale en iets verdiept aangebrachte banden in het metselwerk geleed. Voorbij de platte delen van het dak bevindt zich teruggezet ten opzichte van de voor- en achtergevel het langgerekte koelschip onder zadeldak met gootlijst. Destijds werd hier de wort gekoeld, waarbij men aan weerszijden 37 vensters met ramen met bijzondere ijzeren tracering in de lichtkap kon openen. In de kelder, verdieping en eerste verdieping bevinden zich de (voormalige) gesloten stalen gistbakken (10 x 6 x 2,5 m en andere afmetingen).

N.B. (interieur)onderdelen zoals recent aangebracht ten behoeve van de Heineken Experience en de Heineken University en die niet tot het oorspronkelijke bedrijfsproces of de oorspronkelijke versiering van het gebouw behoren zijn voor de bescherming niet van belang.

Waardering

Voormalig bedrijfsgebouw/opslaggebouw/koelhuis in kenmerkende zakelijk-expressionistische trant uit 1933-1934 van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde, alsmede wegens de typologische waarde en ensemblewaarde. Van belang als essentieel onderdeel van het Heineken-complex.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Opslaggebouw
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Bierbrouwerij