Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
527810
Complexnummer: 
527808 - Heineken Brouwerij
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
17 juli 2006
Kadaster deel/nr: 
50267/138
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
121231 - 485668

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

In 1925 tot stand gekomen voormalige SILO naar ontwerp van B.J. Ouëndag bestemd voor de moutopslag van de Heineken's Bierbrouwerij op rechthoekig grondplan en met verbijzonderde begane grond en onder plat dak. De silo heeft een inwendig betonskelet. In oorsprong bevatte de silo ongeveer dertig opslagplaatsen. Een deel van deze silo's/opslagplaatsen is nog aanwezig. Het silogebouw is gelegen aan de linkerzijde van het brouwhuis en is opgenomen in een aaneengesloten gevelwand en heeft de zes traveeën brede voorgevel aan de Stadhouderskade. Gemetselde gevels in bruinrode baksteen in Noors verband met hoge en verspringende sokkel in donkere baksteen op ruw behakte natuurstenen plint. Het lagere deel van de voorgevel heeft decoratief metselwerk. Gebruik van natuursteen bij bouwbeeldhouwwerk, gevellijsten, decoraties en afdekkingen. Viertal eenvoudige drieruits vensters van de begane grond in het verlengde gelegen onder hoge muursegmenten temidden van vijf smalle en even hoge terugzettingen in het metselwerk, die de gevel verticaal en ritmisch geleden. Aan de boven- en benedenzijde hiervan bevinden zich natuurstenen lijsten en uitkragingen. Tussen de vensters een drietal figuratieve gebeeldhouwde reliëfs naar ontwerp van de beeldhouwer Lambertus Zijl met voorstellingen die betrekking hebben op de bierbrouwerij: (van links naar rechts) groeiend gerst en hopbellen/een hooiberg met geoogst graan, met verwijzing naar 'De Hooybergh'/een houten kuip met bierbrouwersgereedschap zoals een roerstok. Aan de rechterzijde in de sokkel een kleine vierkante muuropening; hierboven een hogere en grotere rechthoekige muuropening met vijfvoudige verticale geleding. Rechte gevelbeëindiging met natuurstenen accenten op de hoeken en met eenvoudige lijst op natuurstenen klossen. Ritmisch gelede achtergevel met vijf smalle en hoge terugzettingen in het metselwerk en met rechte gevelbeëindiging met lijst op natuurstenen klossen. Links van het midden doorbreekt een hogere opbouw de rechte afsluiting van de gevel. Een deel van de silo's loopt van het dak tot de derde verdieping; andere silo's lopen door tot in de kelder. Aan de onderzijde bevindt zich nog het open- en sluitmechanisme met kleppen en wielen.

N.B. (interieur)onderdelen (zoals recente trappen) die niet tot de oorspronkelijke silofunctie behoren maar die zijn aangebracht ten behoeve van het huidige gebruik zijn voor de bescherming niet van belang.

Waardering

Voormalige silo uit 1925 van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde, alsmede wegens de typologische en ensemblewaarde. Van belang als essentieel onderdeel van het Heineken-complex.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaStadhouderskade781072 AEBijOudzuidAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenOpslagSilo
Neeoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieBierbrouwerij

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamR6562

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeZakelijk Expressionismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19251925exactvervaardiging

Ontwerp wellicht 1924

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Ouëndag, B.J. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur