Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527822
Complexnummer
527812 - Harmoniehof
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82932/71
Kadastrale aanduiding
Amsterdam Z 2165
Tegenover Harmoniehof 68, 1071 TD te Amsterdam

Omschrijving

Omschrijving

PLANTSOENAANLEG met VIJVERS en FONTEIN gelegen in het centrale deel van de Harmoniehof. Het rechthoekige plantsoen bevindt zich tussen de twee groepen dubbele woonhuizen. De fontein werd in 1925 als huldebetoon ter afsluiting van de werkzaamheden aan de Harmoniehof aangeboden aan het bestuur van de "Amsterdamsche Woningvereeniging 'De Samenwerking'". Aan de lange zijden bevindt zich een ondiepe inham in het omringende hekwerk, waarmee eertijds ruimte werd geboden aan een zitbank. In het midden bevindt zich een geometrische vijverpartij met drie middels rechte verbindingen aaneengesloten octogonale vijverkommen. Opstaande vijverranden met metselwerk en natuurstenen banden. In het midden van het centrale vijverdeel een door vier vierkante verhogingen omgeven fontein. Deze natuurstenen conische fontein rust op een hexagonale gemetselde sokkel. Omlopend tekstfries en zes dierfiguren bij de insnoering aan de voet van de conus.

Waardering

Uit 1925 daterende plantsoenaanleg in nieuw-architectonische tuinstijl met vijvers en fontein van algemeen belang wegens cultuur- en tuinarchitectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een openbare groenvoorziening en tevens van belang wegens stedenbouwkundige- en ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van het wooncomplex rondom de Harmoniehof van de 'Samenwerking'.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527812. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Plantsoen
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Vijver
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Fontein (L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1925
1925
exact
De fontein werd in 1925 geschonken.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Decoratieve tuinstijl
invloeden