Amsterdam V 4039
Amsterdam V 4043
Van der Helstplein 15, 1073 AR te Amsterdam
Van der Helstplein 17, 1073 AR te Amsterdam
Rustenburgerstraat 323, 1073 GG te Amsterdam
Karel du Jardinstraat 47, 1073 TB te Amsterdam

Inleiding

Ensemble van 24 WONINGEN met 8 WINKELS op de kop van een gesloten bouwblok, dat is gelegen aan de noordzijde van het gedeelte van de Pijp dat binnen Plan Zuid van H.P. Berlage valt. Aan de voorzijde van het bouwblokdeel, twaalf vensterassen breed, bevindt zich een klein plein. De afmetingen van de de bouwkundige eenheid zijn 45 (plein) bij 10 (zijstraten) meter. De woningen, althans de gevels, zijn in 1916 ontworpen door P.L. Kramer voor de 'Naamloze Vennootschap Amsterdamsche Bouwmaatschappij'. De bouw van het eerste door Kramer ontworpen woongebouw, uitgesteld vanwege de Eerste Wereldoorlog, werd in 1919 begonnen en in 1920 voltooid in de stijl van de Amsterdamse School.

N.B. Bij de restauratie is de noordelijke zijgevel niet in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Omschrijving

De woningen zijn op een rechthoekige plattegrond (met uitbouwen) in Vlaams verband opgetrokken over vijf bouwlagen met op de hoeken hoge geknikte schilddaken, gedekt met rode holle pannen. De symmetrische, lange gevel is aan de pleinzijde gelegen en wordt ingeklemd door de dwars geplaatste, identieke hoekdelen onder de kappen. De begane grond wordt over het hele blok ingenomen door winkels. De winkels hebben grote etalageruiten, gevat in een hardstenen omlijsting. Aan de bovenrand van de winkelzone loopt een houten strook met detaillering in Amsterdamse Schoolstijl. De toegangsdeuren tot de woningen hebben een horizontale verdeling in het venster, de winkels hebben winkeldeuren.

De woningen aan de pleinzijde hebben op de drie verdiepingen samengestelde kozijnen met aan weerszijden van het stolpstel een vierruits zijlicht. Het bovenlicht heeft een tweedeling in het verlengde van de stolpnaald. De mezzanino heeft vierkante zolderramen met afgeschuinde, vierruits roedenverdeling met daartussen licht convex uitgemetselde penanten. De hoge borstwering is afgedekt met dwars gelegde rode nokvorsten. De overgang naar het gedeelte onder de kappen wordt gemarkeerd door een afgeschuinde travee met aan de binnenkant een hoger opgetrokken deel, tussen sleuven, waar oorspronkelijk de vlaggenmasten op stonden. Aan de buitenkant van de afgeschuinde travee verdwijnt de mezzanino. Op de hoeken wordt de afgeschuinde gevel beëindigd door vertand metselwerk. Op de zolderverdieping van de afgeschuinde travee bevindt zich een twaalfruits venster, daaronder op de drie verdiepingen omlopende achttienruits vensters met een houten stijl op de afgeschuinde hoek. De afgeschuinde hoeken naar de straten hebben op de verdiepingen eenvoudige vierruits vensters. Tussen de afschuiningen bevinden zich balkons met overhangende, verticaal gepotdekselde delen en dubbele balkondeuren. De balkons bevinden zich ook op de hoeken van de bouweenheid in de straten, direct onder een ronde, hoog oprijzende bouwmassa met daarin een getrapte hijsbalk, waarvan de vier delen door siersmeedwerk met elkaar verbonden zijn. Ter hoogte van de hijsbalken heeft het metselwerk tandlijsten, de dakrand heeft een afdekking van rode holle pannen. Onder de hijsbalk bevindt zich een klein zolderraam. De gevels aan de straatzijdes hebben per verdieping één samengesteld venster als aan de lange voorgevel en verder drie twaalfruits kozijnen. De kap heeft aan de onderzijde een houten ombouw, waarvan de kartelrand van de draagconstructie een decoratief element vormt.

Waardering

Ensemble van woon-winkelhuizen is van algemeen belang vanwege de stedenbouwkundige, cultuur- en architectuurhistorische waarde als redelijk gaaf en representatief voorbeeld van etagewoningen in de stijl van de Amsterdamse School, met een karakteristieke gevelbehandeling waarbij de lange en korte zijden van het blok op verschillende wijze zijn behandeld en als karakteristiek onderdeel van het oeuvre van de architect P.L. Kramer.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Etagewoningen met winkels
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2) Etagewoningen met winkels