Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
527923
Complexnummer
522862 - Broekhuizen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82743/96
Kadastrale aanduiding
Leersum B 679
Rijksstraatweg 321, 3956 CP te Leersum

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 12 (Rijksstraatweg 319, 321): HUIS DARTHEIDE of Nieuw Broekhuizen, behorend bij de buitenplaats Broekhuizen.

Aan de Rijksstraatweg gelegen huis, ten noorden van Broekhuizen. In 1817 tot stand gekomen als een blokvormig, licht gepleisterd landhuis met middenrisaliet, bekroond door een fronton. Het telt drie bouwlagen, een souterrain, bel-etage en kapverdieping. In 1899 is het huis verbouwd, waarbij de kap werd gewijzigd waardoor het fronton kwam te vervallen en een uitbouw aan de voorzijde en een veranda aan de achterzijde werden toegevoegd. De afwerking van het interieur werd toen eveneens onder handen genomen. De gevel aan de weg telt vier assen, die aan de tuinzijde vijf. Hierin bevindt zich in het midden de (oorspronkelijke) toegang tot het huis. De oorspronkelijke vensters ter hoogte van de veranda zijn in 1899 gewijzigd in openslaande deuren. De veranda heeft sierlijk gesneden stijlen met korbelen, met ajourwerk in de bovenste gedeelten. In de linkerzijgevel van de weg af gezien ziet in het souterrain een bediendentoegang. De gevels van de bel-etage worden afgesloten door een omlopende geprofileerde lijst. De dakschilden zijn met zinken losanges belegd.

INTERIEUR: Sedert de bouw is de indeling van het inwendige niet veranderd. Alleen de zolder is in het begin van de 20ste eeuw onderverdeeld in diverse kamers.

Waardering

Het HUIS DARTHEIDE is van belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de architectonische vormgeving en indeling;

- vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang met de buitenplaats Broekhuizen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522862. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1817
1817
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing