Leersum E 1206
Broekhuizerlaan 4, 3956 NS te Leersum

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 15 (voormalige boerderij achter de oranjerie): BOERDERIJ behorende tot de historische buitenplaats Broekhuizen.

Verborgen achter de oranjerie ligt de boerderij, het oudste gebouw van de huidige buitenplaats. Op de tekeningen van Roghman uit 1646 wordt op deze plaats een agrarisch bijgebouw getekend. Ook op de oudste kadastrale kaarten staat op deze plaats een gebouw.

Het gebouw van het type langhuisboerderij is opgetrokken van diverse soorten en formaten rode baksteen, waarvan de oudste uit de 18de eeuw dateren. De boerderij is thans als opslagruimte, werkplaats en stalling in gebruik.

Gebouw van één bouwlaag hoog, opgetrokken van rode baksteen op rechthoekige plattegrond onder met blauwe pannen gedekt schilddak. Het metselwerk is deels 17de-eeuws met op de hoeken klezoren in de koppenlagen. Aan moestuinzijde vensters van verschillende grootte. In de naar de oranjerie gewende gevel een deur geflankeerd door een roedevenster. Houten deuren in de lange noordgevel.

In een van de vertrekken is een betimmering uit het begin van de 20ste eeuw aangebracht in renaissancestijl.

De voormalige BOERDERIJ achter de oranjerie is van belang:

- vanwege de historische waarde;