Hummelo A 373
Kasteellaan 1, 6999 DA te Hummelo

Omschrijving onderdeel 3

Voormalige ORANGERIE MET AANGRENZENDE MOESTUINMUREN EN HEKWERKEN (eerste helft 19de eeuw). Op de Hottingerkaart van 1783 staat op die plaats al een gebouw weergegeven. Omstreeks 1950 is de oranjerie bestemd als woonhuis. De voormalige oranjerie is opgetrokken van rode baksteen, is symmetrisch van opzet en bestaat uit een risalerende middentravee met aan weerszijden een lager dak afgesloten linker- en rechtertravee. Aan weerszijden van de voormalige oranjerie grenst de tuinmuur van rode baksteen, beëindigd met een muizentandlijst en ezelsrugafdekking. Op de hoeken gebosseerd gemetselde pijlers, afgedekt met een natuurstenen plaat. De muur wordt onderbroken door hekwerken met ijzeren spijlen.

De voormalige ORANJERIE MET MOESTUINMUREN EN HEKWERKEN is van belang:

- wegens de ouderdom;