Hummelo D 2644
Spalderkampseweg 5, 6999 AG te Hummelo

Omschrijving onderdeel 7

PAARDENSTAL MET MUUR en TIMMERSCHUUR. Ten zuidoosten van de rentmeesterswoning gelegen forse schuur (De Grote Schure) uit het midden van de 19de eeuw, opgetrokken van rode baksteen en met blauwe pannen gedekt. De schuur deed dienst als paardenstal en opslagplaats voor het landgoed. Langgerekt gebouw onder zadeldak met op de kopse kanten een dwars geplaatst bouwblok onder schilddak. In de kopse gevels hoge rondboogdeuren met ontlastingsbogen en sluitsteen, in de lange gevels rondboogdeuren en vensters. Aan de paardenstal vast loopt een gemetselde bakstenen muur in een carrévorm. Op de plaats van de twee toegangen tot het binnenterrein een ijzeren spijlenhek, geflankeerd door gebosseerd gemetselde pijlers met natuurstenen afdekplaat. In een van de hoeken van het carré een bakstenen schuur onder afgeknot schilddak: de voormalige timmerschuur (De Holtloze of Timmerschure).

De PAARDENSTAL MET MUUR en TIMMERSCHUUR zijn van belang:

- wegens hun ouderdom;