Hummelo A 441
Hummelo A 453
Hummelo A 450
Hummelo A 586
Bij Kasteellaan 1, 6999 DA te Hummelo

Omschrijving onderdeel 9

Op de historische buitenplaats bevinden zich in totaal 17 IJZEREN EN 6 GEMETSELDE BRUGGEN/DUIKERS, die dagtekenen van de aanleg van het landschapspark (1835 en volgende jaren). Bij de meeste bruggen staan forse rode beuken of eiken als markeringspunt. Een aantal bruggen is van hetzelfde type. Type 1): Brug met lichtgebogen loopvlak van houten planken tussen ijzeren banden, waaronder boogvormig gietijzeren onderstel bestaande uit drie of vier liggers elk met een gebogen en rechte drager waartussen meerdere gietijzeren ringen. Gemetselde landhoofden met natuurstenen afdekplaten. Type 2): Brug met lichtgebogen loopvlak van houten planken tussen ijzeren banden, waaronder boogvormig gietijzeren onderstel bestaande uit drie of vier liggers elk met een gebogen en rechte drager waartussen meerdere gietijzeren ringen. Gemetselde landhoofden met natuurstenen afdekplaten. Brugleuning bestaande uit vier ronde hardstenen gecementeerde pijlers op de hoeken met rustiek gecementeerde voet en ijzeren bol als bekroning waartussen ijzeren stang. De stang wordt in het midden ondersteund door gebogen, elkaar kruisende ijzeren staven. Type 3): Hangbrug met licht gebogen loopvlak, waarop dubbele rij ijzeren pinnen die spankabels omvatten. Vier opengewerkte kolommen op ijzeren basementen met afdeklijst met rozetjes waarover de trekkabels lopen. De hangbrug is tijdelijk ondersteund (brug vanaf Kasteellaan naar eiland met Jagershuis). Een identiek exemplaar bevindt zich in park Sonsbeek te Arnhem. Type 4): Brug met lichtgebogen loopvlak van houten planken tussen ijzeren banden, waaronder boogvormig gietijzeren onderstel bestaande uit liggers elk met een gebogen en rechte drager waartussen meerdere gietijzeren ringen. Gemetselde landhoofden met natuurstenen afdekplaten. Brugleuning bestaande uit vier achtzijdige gietijzeren kolommen op basementen waartussen een ijzeren vakwerk met rozetten op de kruispunten. Type 5): Brug met licht gebogen loopvlak van houten planken tussen ijzeren banden, waaronder boogvormig gietijzeren onderstel, bestaande uit liggers elk met een gebogen en een rechte drager waartussen een zigzagvormige verband. Brugleuning bestaande uit vier achtzijdige kolommen met vierkant basement op de hoeken, die twee aan twee met een ijzeren ketting aan elkaar zijn verbonden via een rozet. De ketting wordt tussen de kolommen opgevangen door taps toelopende ijzeren pijlertjes (Van Heeckerenweg). Type 6): Brug met licht gebogen loopvlak van houten planken tussen ijzeren banden, waaronder boogvormig gietijzeren onderstel, bestaande uit liggers elk met een gebogen en een rechte drager waartussen een zigzagvormige verband. Brugleuning bestaande uit vier achtzijdige kolommen met vierkant basement op de hoeken waartussen een ijzeren vakwerk (Van Heeckerenweg). Type 7): Brug met lichtgebogen loopvlak van houten planken tussen ijzeren banden, waaronder boogvormig gietijzeren onderstel bestaande uit liggers elk met een gebogen en rechte drager waartussen meerdere gietijzeren ringen. Gemetselde landhoofden met natuurstenen afdekplaten en ijzeren balustrade van vakwerk. Tussen de twee bovenste horizontale regels versiering met rozetten (gaat naar eiland Kasteellaan 2). Type 8): Bakstenen boogbrug met natuurstenen afdekplaten waarop leuning van gietijzeren slanke balusters die worden verbonden door ijzeren stangen met bol aan het uiteinde. Type 9): Bakstenen boogbrug met natuurstenen afdekplaten zonder leuning.

De 17 IJZEREN EN 6 GEMETSELDE BRUGGEN/DUIKERS in het park zijn van belang:

- wegens de ouderdom. Zij dateren alle uit het begin van de 19de eeuw, ten tijde van de aanleg van het landschapspark;

- als goed voorbeeld van een decoratief-functioneel element in de parkaanleg;

- als beeldbepalend en karakteristiek onderdeel van de buitenplaats.