Dalfsen Y 21
Poppenallee 31, 7722 KW te Dalfsen

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Mataram).

Het uit machinale baksteen opgetrokken hoofdgebouw bestaat uit twee bouwvolumes: een jachthuis uit circa 1905 en een woonhuis uit circa 1910. Het verdiepingloze jachthuis is gebouwd op rechthoekige grondslag onder een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak. Het aangebouwde tweelaagse woonhuis is gebouwd op rechthoekige grondslag onder een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt wolfsdak. Het pand heeft daken met overstek, windveren, een goot op klossen en een gemetselde plint (trasraam afgesloten door een rollaag). Het jachthuis heeft aan de voorzijde een inpandig zuilenportiek gestut door geschoorde houten palen met rechts daarin een toegangsdeur met bovenlicht. De gevels zijn verder geleed door meerruits schuifvensters met luiken. Boven de vensters bevinden zich muurankers. Boven de goot op klossen zijn opgemetselde dakkapellen aangebracht onder een steekkapje met windveren en houten beschot. Het woonhuis heeft aan de voorzijde een asymmetrisch geplaatste dubbele toegangs(paneel)deur met achtruits bovenlicht met aan weerszijden daarvan vier ijzeren (half)zuilen die een balkon dragen, waar op de verdieping deuren op openen. De gevel is verder ingedeeld met direct rechts van de toegangsdeur een dubbele terrasdeur met bovenlicht en een vensteras met twee meerruits schuifvensters voorzien van persiennes, op de zolderverdieping een liggend venster van drie gekoppelde zesruits ramen. Oorspronkelijk bevond zich voor de toegangsdeur van het huis een breed bordes dat langs de zijgevel van het huis doorliep.

In het interieur is in het woonhuisgedeelte onder meer van belang het trappenhuis met trap, voorzien van een bewerkte trappaal en leuning; rechter voorkamer met grijsblauw marmeren schouw, houten mantel met snijwerk, spiegel en schoorsteenstuk in Lodewijk XV stijl en verder een stucplafond met midden- en hoekornamenten. Kamer links achter de trap heeft een stucplafond met vleermuis ornament en geprofileerde lijsten. Eenvoudige schouw van hardsteen. Gang belegd met marmeren en hardstenen platen. Slaapkamers op de verdieping.

In het jachthuisgedeelte rechts van de gang twee kamers met eenvoudige schouwen en stucplafond met middenstuk versierd met vruchten (kamer achter) en geprofileerde stuclijsten. Links van de gang keuken met schouw en vaste kast uit de bouwtijd.

Waardering

Het HOOFDGEBOUW (Mataram),behorend tot de historische buitenplaats Mataram, is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als vroeg 20ste-eeuws buitenhuis;

- wegens de eenvoudige vormgeving uit het begin van de 20ste eeuw;