Diepenheim B 1764
Stedeke 2, 7478 RV te Diepenheim

Omschrijving onderdeel 3

Aan de noordkant van het voorplein gelegen RECHTER BOUWHUIS, tot stand gekomen aan het eind van de 17de eeuw (1685?). Is gebouwd als koetshuis en stal. Thans ingericht met twee woningen aan de beide uiteinden. In het midden bevat het gebouw nog steeds het koetshuis en de paardenstallen. Langgerekt bouwwerk van een bouwlaag en een kapverdieping hoog. Opgetrokken van baksteen en afgesloten met een met gesmoorde blauwe pannen belegd schilddak. Vensters en deuren met zandstenen lateien; in het midden van elk van de gevels twee inrijpoorten, met een tussengelegen venster, gevat in een omlijsting van bakstenen pilasters met zandstenen voetstukken en lijstkapitelen, die een zandstenen architraaf dragen.

Waardering

Het RECHTER BOUWHUIS, behorend tot de historische buitenplaats Diepenheim, is van algemeen, architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang

- wegens de ouderdom

- wegens de zorgvuldig gedetailleerde architectuur passend bij het hoofdgebouw