Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528086
Complexnummer
528082 - Diepenheim
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82852/121
Kadastrale aanduiding
Diepenheim B 1764
Bij Stedeke 1, 7478 RV te Diepenheim

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 4

Aan de zuidkant van het voorplein gelegen LINKER BOUWHUIS, tot stand gekomen aan het eind van de 17de eeuw (1685?). Is gebouwd als stal. Aan beide zijden van het voorplein zijn in de 17de eeuw langgerekte bouwhuizen verrezen. De vensters in de gevels worden ontlast door zandstenen lateien. Deuren zijn omlijst met zandsteen. In beide bouwhuizen twee ronde ingangspoorten waartussen een venster. De middenpartij wordt gevormd door de poorten en het venster en geaccentueerd door bakstenen pilasters met zandstenen voetstukken en kapitelen waarop een architraaf rust. In de 18de eeuw was tegen de kopse gevel aan de voorzijde een duifhuis bevestigd. Na 1905 was er de oranjerie ondergebracht. In de Tweede Wereldoorlog is het grotendeels tot woonhuis veranderd. Een deel is als bergplaats in gebruik. Langgerekt bouwwerk van een bouwlaag en een kapverdieping hoog. Opgetrokken van baksteen en afgesloten met een met gesmoorde blauwe pannen belegd schilddak. Vensters en deuren met zandstenen lateien; in het midden van elk van de gevels twee inrijpoorten, met een tussengelegen venster, gevat in een omlijsting van bakstenen pilasters met zandstenen voetstukken en lijstkapitelen, die een zandstenen architraaf dragen. Tegen de oostelijke hoek van de zuidelijke gevel staat een hondenkennel, bestaande uit drie haaks op elkaar staande smeedijzeren spijlen hekken met een schuifhek. De spijlen hebben een lelievormige beëindiging.

De bouwhuizen vertonen vensters en deuren met zandstenen lateien; in het midden van elk der gevels twee inrijpoorten, met het tussengelegen venster gevat in een stelling van bakstenen pilasters met zandstenen voetstukken en lijstkapitelen, die een zandstenen kroonlijst (=architraaf) dragen. Zij zijn zeer waarschijnlijk tegelijk met het poortgebouw en de verbindingsmuur tot stand gekomen (1685)

Waardering

Het LINKER BOUWHUIS, behorend tot de historische buitenplaats Diepenheim is van algemeen, architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang

- wegens de ouderdom

- wegens de zorgvuldig gedetailleerde architectuur passend bij het hoofdgebouw

- wegens de situering ten opzichte van het hoofdgebouw en binnen de context van de buitenplaats

- wegens de aangebouwde hondenkennel

- als beeldbepalend en karakteristiek element op de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528082. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bouwhuis linker bouwhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1685
1685
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing