Boxmeer L 2852
Weijerstraat 2, 5831 JV te Boxmeer

Inleiding

Voormalig schoolgebouw, gebouwd in 1902, zijnde oostvleugel van "De Weijer". Sinds 1975 is "De Weijer" in gebruik als cultureel centrum, de oostvleugel fungeert o.a. als bibliotheek, leeszaal en muziekschool.

Omschrijving

Oostvleugel van "De Weijer", gebouwd als school (eerste steen in zuidgevel "1902 H.Kersten Pastoor 23 juli 1902") met U-vormige plattegrond, twee lagen en kap. Gevels in rode baksteen, gemetseld in kruisverband. Zadeldak met grijze muldenpannen. Gevelbeeld van Heilig Hart aan de zuidzijde (onder baldakijn). Inwendige structuur aangepast aan nieuwe functie. Tussen begane grond en verdieping zijn de historische houten trap en de natuurstenen trap behouden. Oorspronkelijke kapconstructie.

Waardering

De oostvleugel van "De Weijer", in 1902 gebouwd als school en sinds 1975 in gebruik als onderdeel van cultureel centrum "De Weijer" vertegenwoordigt algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de historische en functionele betrokkenheid op "De Weijer";