Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
528157
Complexnummer
528156 - Leeuwenburgh
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82836/133
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Driebergen-Rijsenburg D 886
Langbroekerdijk 39, 3972 NC te Driebergen-Rijsenburg

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (huis Leeuwenburgh).

Het in een classicistische stijl opgetrokken huis Leeuwenburgh dateert in oorsprong uit de periode 1657-1670 en werd ontworpen door de architect C. van Vianen in opdracht van Gerard Zoudenbalch. Het in rode baksteen opgetrokken, twee bouwlagen hoge huis is onderkelderd en wordt overkapt door een met grijze pannen gedekt afgeknot schilddak. Op het schilddak bevinden zich vier bakstenen schoorstenen en een aantal dakkapellen met driehoekige frontons. Voor de door pilasters omlijste entree waarboven een balkon, ligt een hoge natuurstenen trap. In de gevels een grotendeels regelmatige indeling met ondermeer T-vensters met natuurstenen onderdorpels, dubbele deuren met bovenlichten en balkons, de vensters in de voorgevel zijn voorzien van persiennes, aan de achterzijde een houten uitbouw in de vorm van een kast. In de tweede helft van de 19de eeuw, in de periode 1855-1865, werd het huis verbouwd door J. van Cothen. Tevens werden in de 19de eeuw in het interieur vele versieringen aangebracht, waaronder de van geschilderde behangsels voorziene zaal. In de jaren 1920 werd aan de westzijde van het huis een overdekt terras en een trappenhuis gebouwd. De oostelijke aanbouw werd van een kapconstructie, aansluitend aan het dak van het corps, voorzien. De meest oostelijke aanbouw aan de bel-etage werd geamoveerd. De kozijnen, kroonlijst, omlijsting van de hoofdentree en het balkon en de frontons zijn thans in een gele kleur geschilderd. Ander houtwerk is geschilderd in de kleur groen. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de zaal in neo-Lodewijk XVI-stijl met geschilderde behangsels, gedecoreerd stucplafond, marmeren schouw, spiegels in vergulde lijsten en parketvloer, de binnenluiken in het onderhuis, op de bel-etage en de verdieping, houten en marmeren lambriseringen, stucplafond in de hal, waterpomp en keuken in onderhuis, marmeren vloeren in de hal en de gang.

Waardering

Het HOOFDGEBOUW (huis Leeuwenburgh) is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de architectonische vormgeving in classicistische stijl die werd ontworpen door de architect C. van Vianen;

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en interieur;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg in landschapsstijl, die gelegen is binnen de hoofdstructuur van een 17de- en 18de-eeuwse formele aanleg;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 528156. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Kasteel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1657
1657
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Hollands Classicisme
invloeden