528156 - Leeuwenburgh
Driebergen-Rijsenburg D 886
Langbroekerdijk 41, 3972 NC te Driebergen-Rijsenburg

Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIS.

Het uit de bouwtijd van het huis Leeuwenburgh stammende bouwhuis dateert uit circa 1657-1659. Het bouwhuis werd in de 19de eeuw verbouwd. Thans is het bouwhuis in gebruik als oranjerie, woonhuis en garage (de voormalige paardenstallen). Het in rode baksteen opgetrokken, één bouwlaag hoge bouwhuis, wordt overkapt door een met grijze pannen gedekt, afgeknot schilddak. Op het dakschild aan de voorzijde bevindt zich een dakkapel met klauwstukken. De voorzijde heeft een regelmatige gevelindeling met centraal geplaatst twee inrijdeuren waarboven door roeden verdeelde bovenlichten. Aan weerszijden hiervan bevinden zich een paneeldeur en 6-ruits venster. De andere gevels hebben een minder regelmatige indeling, aan de achterzijde bevindt zich het oranjeriegedeelte met hoge openslaande 19de-eeuwse deuren met bovenlicht. De rechterzijde is voorzien van een open aanbouw van recente datum onder een plat dak (voorheen de wasplaats). Ondermeer de kozijnen, ramen en deuren zijn geschilderd in de kleuren groen en geel, zoals meerdere bij het landgoed Leeuwenburgh behorende opstallen.

Het BOUWHUIS is van algemeen belang vanwege:

- de ouderdom;

- vanwege de architectonische vormgeving;

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur en interieur waarin een oranjerie is opgenomen;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;

- vanwege de kenmerkende ligging bij het hoofdgebouw;