528156 - Leeuwenburgh
Driebergen-Rijsenburg D 886
Bij Langbroekerdijk 39, 3972 NC te Driebergen-Rijsenburg

Omschrijving onderdeel 4: DUIVENTOREN.

Zeshoekige houten toren op een gemetselde plint uit circa 1880, afgedekt door een zeszijdig puntdak met grijze leipannen onder loden bolvormige bekroning. De toren is opgetrokken uit zes houten stijlen (thans geel geschilderd) op de hoeken, waartussen bruin gebeitste verticale planken. In de westzijde bevindt zich de toegangsdeur met halfronde beëindiging waarboven een zelfde model luik. Aan weerszijden en erboven bevinden zich 23 vlieggaten. In vier van de vijf zijden bevindt zich een ruitvormig venstertje. Het houtwerk van de duiventoren is geschilderd in de kleuren groen en geel, zoals meerdere bij het landgoed Leeuwenburgh behorende opstallen.

De DUIVENTOREN is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;