528156 - Leeuwenburgh
Driebergen-Rijsenburg D 487
Gooyerdijk 201, 3972 MH te Driebergen-Rijsenburg

Omschrijving onderdeel 19

PORTIERSWONING. In 1864 gebouwde portierswoning met neogotische elementen, gelegen aan het einde van de Leeuwenburgerlaan. In 1956 werd het hoofdblok verhoogd, de risaliet verbouwd tot portiek en het schilddak vervangen door een zadeldak. De thans anderhalve bouwlaag hoge woning op uitgemetselde plint is gebouwd op rechthoekige grondslag en is voorzien van een uitbouw aan de achterzijde. De wit gepleisterde woning wordt thans overkapt door een met grijsbruine Hollandse pannen gedekt zadeldak en deels door een plat dak. In de symmetrisch ingedeelde voorgevel bevindt zich een portiek waarin de entree tot het huis, bestaande uit een paneeldeur met bovenlicht met roedenverdeling. Aan weerszijden bevindt zich een meerruits venster voorzien van luiken. De achtergevel is voorzien van vensters waartussen zich een hoog uitgemetselde schoorsteen bevindt. De overige gevels hebben een niet regelmatige indeling. Onder de vensters van de begane grond loopt een geprofileerde lijst. In 1961 werd de plattegrond van het huis veranderd.

De PORTIERSWONING is van algemeen belang vanwege:

- de ouderdom;