528156 - Leeuwenburgh
Driebergen-Rijsenburg D 886
Langbroekerdijk 43, 3972 NC te Driebergen-Rijsenburg

Omschrijving onderdeel 21

KOETSIERSWONING. In 1784 gebouwde koetsierswoning ten oosten van het huis Leeuwenburg gelegen aan de Langbroekerwetering, thans in gebruik als woonhuis. Het in rode bakstenen opgetrokken, een bouwlaag hoge pand op rechthoekige plattegrond is overkapt met een met riet gedekte zadelkap met wolfseinden. De kap heeft een overstek aan de voorzijde en wordt gesierd met geschulpte windveren. De asymmetrische voorgevel is voorzien van drie meerruits schuifvensters (20, 20 en 10) op de begane grond en twee gekoppelde meerruits uitzetvensters op de verdieping. De zijgevels zijn in het verleden gewijzigd en hebben niet meer hun originele indeling. De baander en de twee staldeurtjes in de achtergevel zijn voorzien van nieuwe deuren met roedenverdeling. In de rechter zijgevel bevindt zich de entree. Het dakschild is hierboven iets opgelicht. Centraal op de kap staat een gemetselde schoorsteen. Op het linker en rechter dakschild staat een kleine dakkapel. Het oorspronkelijke indeling van het interieur in een woon- en een bedrijfsgedeelte is verloren gegaan doordat het interieur geheel in gebruik is genomen als woonhuis. Onder meer de kozijnen, ramen, deuren en windveren zijn geschilderd in de kleuren groen en geel, zoals meerdere bij het landgoed Leeuwenburgh behorende opstallen. Op de gevels zijn restanten van afwerklagen te zien.

De KOETSIERSWONING is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;