Hummelo C 1470
Hummelo C 1471
Keppel D 755
Keppel D 985
Keppel D 712
Laag-Keppel, BY Dorpsstraat LK 41

Omschrijving

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG van Keppel bestaat uit een aantal karakteristieke componenten, te weten: het landschapspark ten noorden en zuiden van het kasteel met een aantal doorzichten en solitairen tussen de beide (deels gedempte) armen van de Oude IJssel en afgesloten met een gracht aan de zijde van het dorp, voornamelijk naar ontwerp van Dirk Wattez uit 1880; het driehoekige terrein ten noorden van de Oude IJssel en ten zuiden van de weg van Doesburg en Doetinchem dat sedert 1774 en (in het laatst van de 20ste eeuw) weer met een landschappelijke aanleg is ingeplant; het 18de-eeuwse Sterrenbos ten noorden van de weg van Doesburg naar Doetinchem en de 18de-eeuwse moestuin ten westen van de dorpskern. De tuin- en parkaanleg bevat de volgende elementen van historisch belang:

- de middeleeuwse omgrachting rond het kasteel, waarin een toegangsdam is opgenomen (zie hiervoor onderdeel 8)

- de restant van de middeleeuwse omgrachting rond de voorburcht, thans alleen nog zichtbaar achter het bijgebouw (zie hiervoor onderdeel 3)

- de ten zuidoosten van het kasteel gelegen houten viskaar

- het zicht vanaf de voorgevel van het kasteel in noordelijke richting over het gazon naar de brug over de Oude IJssel en de Gouden Leeuw

- het zicht vanaf de noordelijke vleugel in noordelijke richting over de weg Doesburg-Doetinchem naar het Sterrenbos

- het zicht in (noord)oostelijke richting over de punt van de gracht naar de noordelijke uiterwaard van de Oude IJssel en het driehoekige terrein met landschappelijke aanleg

- het zicht vanaf de zuidoostelijke gevel van het kasteel in zuidelijke richting over het IJsseldal

- eenzelfde zicht maar door een boomgroep van het vorige zicht gescheiden

- een zicht in westelijke richting naar de watermolen en het dal van de Oude IJssel

- het terrein ten noordwesten van het kasteel (de voormalige voorburcht en het voorplein) met een gazon en hoog opgaande beplanting die de dienstgebouwen aan het oog onttrekt. Een gebogen pad loopt richting voetbrug met hek (zie hiervoor onderdeel 7) en vervolgt zijn route noordwaarts langs de rand van het terrein, achter de tennisbaan en de overgebleven omgrachting langs waar hij samenvalt met een rechte laan, overblijfsel van de 18de-eeuwse lanenstructuur rond het kasteel.

- het terrein ten zuidoosten van het kasteel, begrensd door twee (deels gedempte) armen van de Oude IJssel en aan de noordkant door een rechte laan, overblijfsel van de 18de-eeuwse lanenstructuur rond het kasteel. Het wandelbos met slingerpaden uit het ontwerp van Wattez is goed herkenbaar. Het bos zelf is voor een groot deel in WO II gekapt en direct daarna weer ingeplant.

- het Sterrenbos ten noorden van de weg van Doesburg naar Doetinchem uit het midden van de 18de eeuw, dat aan de oostzijde wordt begrensd door de Ruurlose Allee. Vijf paden leiden nog naar de heuveltop. Van het ooit cirkelvormige pad aan de voet van de heuvel is driekwart over. Een van de lanen biedt zicht op het kasteel.

- de moestuin ten westen van de dorpskern. Trapeziumvormig terrein aan drie zijden door water omgeven (de rivier en twee sloten). Aan de vierde kant is de sloot in de jaren vijftig van de 20ste eeuw gedempt. Op 18de-eeuwse kaarten is dit terrein dat vanouds als moestuin bij het kasteel functioneerde, van een vakkenindeling voorzien en met (fruit)bomen beplant. Op het terrein, dat thans als kwekerij in gebruik is, staat een hoge kas en een gemetselde koude bak, beide uit het begin van de 20ste eeuw.

Waardering

De TUIN- EN PARKAANLEG behorend tot de historische buitenplaats Keppel is van algemeen cultuurhistorisch en tuinhistorisch belang:

- wegens de aanwezigheid van middeleeuwse en 18de-eeuwse elementen in de aanleg

- wegens de aanwezigheid van een 18de-eeuws Sterrenbos, via een van de zichtlijnen met het kasteel verbonden

- wegens de aanwezigheid van een 18de-eeuwse moestuin, functioneel met het kasteel verbonden

- wegens het in grote lijnen bewaard gebleven landschapspark met zichten rond het kasteel uit 1880 naar ontwerp van Dirk Wattez

- wegens de visueel ruimtelijke context waarin de gebouwen een bewuste plaats hebben

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschapspark