Dorpsstraat LK 37, 6998 AA te Laag-Keppel
Dorpsstraat LK 39, 6998 AA te Laag-Keppel

Omschrijving

BIJGEBOUW op lichtgebogen plattegrond tegen laat gotische, overhoeks geplaatste TOREN. De toren en het aangrenzende deel is bewoond. In oorsprong middeleeuws bouwwerk dat deel heeft uitgemaakt van de bebouwing op de voorburcht. Het aan de zuidwestkant van de voorburcht gelegen bijgebouw is aan het eind van de 18de eeuw afgebroken. Het noordoostelijke bijgebouw bestond uit een woongedeelte aan de ingangszijde van de voorburcht, een terugliggend schuurgedeelte met stal en een weer uitspringend deel. In de noordoosthoek is de middeleeuwse Dieventoren opgenomen. Aan het eind van de 18de eeuw is het terug liggende deel gelijk getrokken met de overige bouwdelen. Het gebouw is opgetrokken van rode baksteen, met gebosseerd gemetselde hoekpilasters, onder lang, met blauwe pannen gedekt schilddak. De eveneens uit rode baksteen opgetrokken forse toren heeft een ingesnoerde spits met leien gedekt. De gevel aan voorpleinzijde is geleed met ovale vensters, rondboogvensters en -deuren van verschillend formaat, waarvan enkele dubbele deuren. De middelste in een risaliet waarboven een houten zonnewijzer onder segmentboogvormig fronton met een uurbecijfering van 11 tot 9 (21) en een stijl met driehoekszijde. In het woongedeelte uiterst links bevinden zich twee deuren naast elkaar waarvan de rechter in de 20ste eeuw is bijgemaakt. De gevel aan kasteelzijde en een gedeelte van de achtergevel zijn begrensd door water, deel van de voormalige omgrachting. Het oostelijk deel van de vrijwel blinde achtergevel wordt door steunberen geleed. Het baksteenwerk van de Dieventoren en van het aansluitende stuk dateert voor het onderste gedeelte uit de 14de eeuw. In het aansluitende deel halve kruiskozijnen in korfboognis. In het interieur zijn de kelders van de Dieventoren (voorheen gevangenis) en het aanpalende gedeelte overwelfd met ribloze kruisgewelven tussen gordelbogen. Venster met diefijzers en een stenen brits in de hoek van de voormalige gevangenis. Op de begane grond hebben beide vertrekken een samengestelde balklaag. In het overige deel van het gebouw zijn onder meer de stallen opgenomen. Van de paardenstal zijn de boxen met houten schotten en aan ijzeren haken van het plafond afhangende houten palen bewaard gebleven.

Waardering

BIJGEBOUW MET DIEVENTOREN, behorend tot de historische buitenplaats Keppel is van algemeen architectonisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang

- wegens de ouderdom

- wegens de beeldbepalende waarde