Bij Zijpendaalseweg 44, 6814 CL te Arnhem

Omschrijving

Voormalig KOETSHUIS ten noordwesten van het huis Zypendaal, gebouwd in 1764-1767 (eerste steen 'Hester Henriet Brantsen anno 1764 & 27 Julius'; inscriptie in baksteen ' Anno 1767 WCB'). In 1867 werd het koetshuis verbouwd naar plannen van F.W. van Gendt J.Gzn, waarbij de toegangen met omlijstingen gewijzigd zijn. In een aantal bakstenen zijn letters en cijfers gekerfd. In 1978 is het koetshuis gerenoveerd en als kantoorruimte in gebruik genomen, waarbij de oude vloerniveaus zijn gehandhaafd, maar de deuropeningen door grote vensters zijn vervangen. Gebouw opgetrokken van rode baksteen op rechthoekige plattegrond, van een bouwlaag en een kap hoog onder omlopend, schilddak, gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen. De gevels worden met geprofileerde lijsten afgesloten. Aan noord- en oostzijde een hoge gepleisterde plint met geprofileerde lijst. Vensters met rechte strekken. De naar het voorplein gerichte zuidzijde is regelmatig van indeling, vijf traveeën breed en gespiegeld met de daar tegenover liggende oranjerie (zie hiervoor onderdeel 4). De toegang zit in de oostgevel en bestaat uit een brede getoogde deur met houten omlijsting met spiegelveld. Eenzelfde omlijsting zit rond beide deurpartijen in de noordgevel. Het inwendige heeft een vloer van klinkers in visgraatmotief gelegd.

KOETSHUIS behorend tot de historische buitenplaats Zypendaal van algemeen belang

- wegens de ouderdom