Zijpendaalseweg 46, 6814 CL te Arnhem

Omschrijving

Voormalige ORANJERIE ten zuidwesten van het huis Zypendaal, gebouwd tegelijk met het koetshuis in 1764-1767. Aan de zuidkant bevond zich in de 18de eeuw de moestuin. Wijzigingen zoals het vervangen van de 18de-eeuwse roedevensters door achtruits vensters zullen in de eerste helft van de 19de eeuw hebben plaats gevonden. In 1978 is de oranjerie gerestaureerd en als kantoorruimte ingericht. Hierbij is een moderne constructie ingebouwd. Gebouw opgetrokken van rode baksteen op rechthoekige plattegrond, van een bouwlaag en een kap hoog onder omlopend, schilddak, gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen. Lage geschilderde plint. De gevels worden met geprofileerde lijsten afgesloten. Vensters met rechte strekken. De naar het voorplein gerichte noordzijde is regelmatig van indeling, vijf traveeën breed en gespiegeld met het daar tegenover liggende koetshuis (zie hiervoor onderdeel 3). De deurpartij in de noordgevel is verbreed, getuige bouwsporen in het metselwerk. In de oostgevel drie fenêtres à terre. Onder de twee rechtervensters in de achtergevel (zuid) zitten twee keldervensters. In het inwendige een kleine kelder onder het zuidoostelijke deel.

ORANJERIE behorend tot de historische buitenplaats Zypendaal van algemeen belang

- wegens de ouderdom