Arnhem N 886
Zijpendaalseweg 48, 6814 CL te Arnhem

Omschrijving

In het midden van de 19de eeuw tot stand gekomen TUINHUIS of paviljoen, gebouwd als speelhuisje voor de kinderen van de familie Brantsen. Later de woning van de huisknecht van Zypendaal. De middenpartij aan noordzijde is een latere toevoeging. Het gebouw ligt aan de bovenste Spiegelvijver, aan het eind van een lange zichtas en vormt als zodanig een belangrijk focuspunt in de aanleg van het park. Gebouw van één bouwlaag en een kapverdieping op rechthoekige plattegrond onder overstekend zadeldak, met aan de zuidzijde een veelhoekige, torenvormige uitbouw onder tentdak met zinken piron en aan de noordzijde een uitgebouwd gedeelte van twee bouwlagen hoog onder een flauw hellend zadeldak dat op het hoofddak aanloopt. Langs de dakranden geschulpte druiplijsten. De bakstenen gevels staan op een gepleisterde plint. Op de hoeken gepleisterde en verspringende hoekblokken die aan de korte zijde met een gepleisterde band verbonden zijn aan de bovenzijde. Vensters en ingangen met gepleisterde lateibalk op dito blokjes aan de bovenzijde. Fenêtre à terre in de veelzijdige uitbouw, waarboven een gekoppeld venster; overigens vensters met zigzagroeden en luiken aan de voorzijde. In de korte gevels ingangen en een rond venster in de geveltop. In de achtergevel (noord) een ingang met luifel op zuiltjes met basementen. In het inwendige een keuken met kleine schouw. Onder de keuken een kelder met tongewelf.

TUINHUIS behorend bij de historische buitenplaats Zypendaal van algemeen cultuurhistorisch belang

- wegens de ouderdom