Zijpendaalseweg 50, 6814 CL te Arnhem

Omschrijving

In het begin van de 20ste eeuw gebouwde DIENSTWONING, gelegen ten noorden van Zypendaal. Het huis werd in opdracht van de familie Brantsen gebouwd voor de 'pluimgraaf', de verzorger van het pluimvee en de koeien op Zypendaal, in een traditionele stijl. Het gebouw is opgezet als een T-boerderij met dwars voorhuis onder schilddak en een daarop aansluitend iets lager achterhuis onder wolfdak. De daken zijn met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen gedekt. Windveren langs de dakranden. De gevels zijn wit gepleisterd en hebben een grijs geschilderde plint. De meeste vensters en deuren hebben aan de bovenzijde een licht uitgemetselde strek die aan de hoeken is omgezet. Grote vensters met onderluiken. In de symmetrisch ingedeelde voorgevel deur en vensters met roedeverdeling in het bovenlicht. In de zijgevels van het voorhuis en de eerste traveeën van het achterhuis vensters van het zelfde type; rondboogvenstertjes in de rechterzijgevel. In de achtergevel deur met kleine zijlichten en omgezette latei; rondboogvensters aan beide zijden. De indeling in het interieur met centrale gang, een kamer aan beide zijden in het voorhuis, kelder met troggewelven en details als schouwen en paneeldeuren met geprofileerde omlijsting dateren van de bouwtijd. Het huis ligt op een met een heg omgeven erf.

DIENSTWONING Casa Bianca, behorend tot de historische buitenplaats Zypendaal van algemeen belang

- wegens de ouderdom