Bij Zijpendaalseweg 40, 6814 CL te Arnhem
Parkweg 1, 6815 DJ te Arnhem

Omschrijving

In oorsprong 18de-eeuwse HALLEHUISBOERDERIJ met middenlangsdeel, genaamd De Teerplaats, in zijn huidige verschijningsvorm grotendeels daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. De naam die aanvankelijk verbonden was aan een daarnaast gelegen boerderijtje dat in 1907 is afgebroken, zou te maken hebben met het schuttersgilde dat daar in het verleden kwam potverteren. In zijn huidige verschijningsvorm dateert de Teerplaats grotendeels uit het midden van de 19de eeuw. Omstreeks 1900 werd aan de rechterzijde een dienstwoning ingebouwd, bestemd voor de chauffeur van de familie Brantsen. Boerderij op rechthoekige plattegrond onder overstekend zadeldak met gesmoorde oud Hollandse pannen gedekt. Asymmetrisch ingedeelde voorgevel met rondboogdeur en -vensters. Persiennes aan de vensters. Eveneens rondboog keldervenster rechts onder. Op de verdieping drie rondboogvenstertjes onderling door een gestucte lijst verbonden. De rechterzijgevel heeft een forse uitbouw van twee bouwlagen onder overstekend wolfdak dat op het hoofddak aanloopt. Getrapt bakstenen fries onder de dakrand. Regelmatig ingedeelde toegangsgevel met deur en vensters met bovenlicht met roedeverdeling. De vensters hebben luiken ter hoogte van het onderraam. In het lage deel van de rechterzijgevel vensters en deuren van verschillende grootte waaronder een garagedeur uiterst rechts. In de linkerzijgevel ter hoogte van het bedrijfsgedeelte rondboogmestdeurtjes. De achtergevel is symmetrisch van indeling met dubbele deeldeur in het midden, geflankeerd door een rond stalvenster. Hooiluik op de verdieping.

Waardering

HALLEHUISBOERDERIJ DE TEERPLAATS behorend tot de historische buitenplaats Zypendaal, van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom

- wegens de toegepast bouwmaterialen