Arnhem K 459
Bakenbergseweg 269, 6816 VP te Arnhem
Bakenbergseweg 271, 6816 VP te Arnhem

Omschrijving

Op de plaats van de ORANJERIE stond in het begin van de 19de eeuw al een gebouw. In 1876 heeft de oranjerie zijn huidige uiterlijk gekregen. Bij die gelegenheid werden een druivenkas (links) en een orchideeënkas (rechts) aangebouwd.

Gebouw op rechthoekige plattegrond van een bouwlaag hoog. Het baksteenwerk van de muren is versierd met gepleisterde speklagen en geleed met lisenen met gepleisterde diamantkoppen. Brede geprofileerde lijst als afsluiting waarboven balustrade tussen pijlers met vazen bekroond. Aan de zuidzijde vijf getoogde toegangen.

In de orchideeënkas vijf consoles van cementrustiek met takvormen verbonden. Op de meest linkse een schild met linten en opschrift Flora. Consoles zijn bestemd voor potten of vazen met planten. Achtergevel van de oranjerie met twee blindnissen met lekdorpel uitmondend in een forse console waarop gecementeerde rustieke schaal. Drie getoogde fenêtres à terre. Druivenkas (links) en orchideeënkas (rechts) gereconstrueerd in oude vormen met nieuwe materialen tegen bestaande muur in 2000-2001.

De ORANJERIE behorend tot de historische buitenplaats Warnsborn is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;