Arnhem K 457
Bij Bakenbergseweg 277, 6816 VP te Arnhem

Omschrijving

Om de verschillende niveaus tussen vijvers en sprengen te overbruggen zijn vier CASCADES in het park aangebracht.

De eerste cascade bevindt zich bij de vijver ten noorden van het hotel. Waarschijnlijk vroeg 19de-eeuws en later gewijzigd. De cascade ligt tussen twee beuken en in de zichtas van het landhuis. De cascade bestaat uit een gemetselde wand in de hoge oever van de vijver en heeft gecementeerde wangen. De beekloop aan de bovenzijde wordt gevormd door een betonnen plaat met gemetselde randen. Aan de onderzijde van de gemetselde wand bevindt zich aan weerskanten van de cascade enige veldkeien.

Een tweede cascade bevindt zich op de plaats waar de sprengenbeek overgaat in de meest zuidelijke van de twee noordelijke vijvers. De cascade is samengesteld uit veldkeien en overbrugt een afstand van anderhalve meter.

Een derde cascade bevindt zich op de plaats waar de meest zuidelijke vijver van de twee noordelijke vijvers overgaat in een beek richting noordelijke vijver. De cascade is samengesteld uit veldkeien en overbrugt een afstand van een halve meter.

Een vierde cascade bevindt zich na de gecementeerde brug die via een bakstenen goot uitmondt in de meest noordelijke vijver. De cascade is samengesteld van veldkeien.

De CASCADES behorend tot de historische buitenplaats Warnsborn zijn van belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de functie;

- wegens de ornamentele waarde;

- wegens de constructie;

- wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de waterhuishouding van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Waterval