529075 - IJsselvliedt
Oldebroek P 264
IJsselvliedtlaan 1, 8091 PN te Wezep

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW.

HOOFDGEBOUW 'IJSSELVLIEDT' uit 1824 met uitbreidingen uit de late 19de en 20ste eeuw.

Volgens overlevering werd het huidige huis in 1824 gebouwd. Het bestond toen uit een ondiep gebouw van vijf traveeën breed en van twee bouwlagen en een kap hoog. In het laatste kwart van de 19de eeuw werd het pand naar achter toe met een fors blok vergroot. De voornaamste kamers op de begane grond werden opnieuw gedecoreerd. In de 20ste eeuw volgden nog meer uitbreidingen. Deze maken geen deel uit van het beschermde monument.

Gebouw van twee bouwlagen en een kap op onregelmatige plattegrond. De muren zijn witgepleisterd. Grijs geschilderde plint. Het voorste en oudste deel ligt onder een schilddak met hoekschoorstenen. Het daaraan gebouwde deel onder een omlopend schilddak. De voorgevel is naar de weg gericht. In het begin van de 20ste eeuw kwam een vierkant portiek voor de ingang tot stand met gekleurd glas in het plafond.

In het interieur zijn vermeldenswaard: de middengang in het voorste deel met plafond uit de bouwtijd, de kamer en suite met schouwen in neo Lodewijk XV-vormen, betimmeringen en plafonds uit het eind van de 19de eeuw aan de rechterzijde, de daar achter liggende bibliotheek met schouw en lambrisering in neorenaissancevormen, de kamer met schouw en stucwerk uit 1824 aan de linkerzijde en de kamer met neorococo plafond daarachter.

Waardering

Het HOOFDGEBOUW 'IJSSELVLIEDT', behorend tot de historische buitenplaats IJsselvliedt is van cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de herkenbare bouwfasen, gelijke tred houdend met de uitbreidingen aan de tuin en het park;

- wegens een aantal met name genoemde interieuronderdelen;

- wegens de functionele en visuele relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats.